Tunnetko muistisairaan ihmisen? Onko hän läheisesi? Kohtaatko hänet joskus työssäsi, harrastuksissasi tai vapaaehtoistoiminnassasi?
Vuorovaikutus voi olla joskus haastavaa muistisairaan kanssa, riippuen missä vaiheessa sairaus on. Muistisairaus on aivosairaus, joka voi muuttaa sairastuneen käyttäytymistä rajustikin. Läheisenä oleminen on tällöin hämmentävää.
Yleisimpiä muistisairauksia ovat mm. Alzheimerin tauti (60-70 %), verisuoniperäinen muistisairaus (15-20 %),
Alzheimerin ja verisuoniperäisen muistisairauden yhdistelmä, Lewyn kappale-tauti ja otsa-ohimolohkorappeumasta johtuva muistisairaus.
Parkinsonin tauti voidaan myös laskea eteneviin muistisairauksiin sen aiheuttamien tiedonkäsittelyvaikeuksien vuoksi. Suomessa on n. 193 000 muistisairasta ihmistä ja vuosittain sairastuu 14 500 lisää. Vaikka muistisairaudet pääasiassa koskettavat vanhuksia, maassamme on 7000 – 10 000 työikäisenä sairastunutta.
Vaikka muistisairaan käyttäytyminen ja reagoinnit ympäristöön voivat muuttua suurestikin, hänen tunteensa ja tarpeensa säilyvät kyllä, sairaudesta huolimatta.
Kun sitten tunteita ja tarpeita ei kyetä muistisairauden edetessä ilmaisemaan niin, että ympärillä olevat ihmiset niitä ymmärtäisivät, turhautuminen on molemminpuolista. Silloin helposti sanotaan, että muistisairaalla on käytöshäiriö.
Näitä ”käytöshäiriöitä” on mahdotonta hoitaa lääkkeillä ja siksi on kehitelty mm. Validaatio- ja TunteVa -toimintamallit vuorovaikutukseen muistisairaan kanssa.
TunteVa on Validaatiosta jalostettu suomalainen versio. Nämä menetelmät helpottavat kohtaamisia ja antavat muistisairaalle mahdollisuuden kuulluksi tulemisen kokemiseen.
Olen vanhustyöhön suuntautunut lähihoitaja, Validaatio-koulutuksen käynyt ja työskennellyt vuosia muistisairaiden palvelukodissa.
Opiskelen viimeistä vuotta geronomiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ja koen tärkeäksi kannustaa ihmisiä vuorovaikutustaitojen kehittämiseen muistisairaiden kohtaamisissa.
Keski-Suomen Muistiyhdistys ry järjestää TunteVa-toimintamallista maksuttomat kaksipäiväiset koulutukset Kinnulan seurakuntakodin kahviossa 12.10. ja 2.11. keskiviikkoina klo 10.30-13.
Tarttukaa tilaisuuteen ja menkää oppimaan uutta, sekä saamaan varmuutta muistisairaan kanssa toimimiseen.
Saara Urpilainen
Geronomiopiskelija
Kinnula