Uutiset Juha Kivinen

Viestikapula vaihtuu viisaasti seurakunnan nuorisotyössä

Pihtiputaan seurakunnan uutena nuorisotyöntekijänä aloitti pari viikkoa sitten Haapajärveltä kotoisin oleva Maria Katajamäki (27). Hän valmistui keväällä yhteisöpedagogiksi eli kirkon nuorisotyöntekijäksi ja pääsi nopeasti vakituiseen virkaan naapuripitäjään.

Seurakuntaan valittiin nuorisotyöntekijä, koska viran pitkäaikainen haltija Tauno Mattola (60) jää kesällä eläkkeelle. Siihen asti Mattola opastaa Maria Katajamäkeä työhönsä.

— Hienoa, että luottamushenkilöt ovat antaneet tämän mahdollisuuden, että voidaan mennä kevätkausi yhdessä ja Maria saa vastuuta pikkuhiljaa enemmän. Näin hän pääsee perille paikkakunnasta ja kaikista ryhmistä sekä toiminnoista, Tauno Mattola iloitsee.

Maria Katajamäen sisäänajoa helpottaa myös se, että seurakunta päätti palkata toisen nuorisotyöntekijän vuoden määräajaksi. Hän aloittaa viimeistään elokuun alussa. Työntekijä valitaan keväämmällä.

Mattola myöntää, että toisen työntekijän määräajan päätyttyä puolentoista vuoden päästä seurakunnassa jouduttaneen tulemaan toimeen vain yhdellä nuorisotyöntekijällä. Se vaikuttaa väistämättömältä, koska lasten määrä vähenee Pihtiputaalla.

Maria Katajamäki on saanut työhönsä vasta ensituntumaa rippikoulutunnilta, varhaisnuorten kerhosta ja päiväkerhosta sekä lukion aamuhartaudesta, jonka Tauno Mattola piti.

— Kyllä minä vielä ihan sekaisin olen. Silloin kuin hain, en tiennyt kuinka laaja tehtäväkenttä työhön kuuluu. Olen vähän yllättynyt siitä.

— Haluaisin olla helposti lähestyttävä, vähän niin kuin tuo Tane. Olen huomannut, että lapset ja nuoret tulevat helposti juttelemaan hänelle. Koen itse olevani paljon nuorempi kuin olenkaan. Kai nuoret ovat suunnilleen samantyyppisiä joka paikassa. Ihan kilttejä he ovat olleet tähän asti.

Tauno Mattolalla on pitkä näkövinkkeli seurakunnan nuorisotyöhön. Hän aloitti Pihtiputaalla vt. nuorisotyöntekijänä 1977 ja tuli vakituiseen virkaan opintojensa jälkeen vuonna 1982. Mattola kehuu nuoria avoimiksi ja reiluiksi, jos heitä kohtaan on oma itsensä.

— Nuoret ovat aitoja, eikä heidän kanssaan kannata esittää mitään. Tässä työssä jokainen nuori on mahdollisuus. Heidät pitää ottaa yksilöinä. Lapsi haluaa, että hänet huomataan.
Mattola korostaa, että ikäluokat lähtevät rippikoulussa aina liikkeelle valkoiselta paperilta.

— Nuoret ovat leirillä yleensä tosi fiksuja, eikä ketään ole tarvinnut laittaa sieltä pois. Siinä menee kaksi tai kolme päivää, kun kaikki ovat sisällä hommassa. Kerron heille, että jokainen elää täällä niin, että toisellakin olisi hyvä elää. Silloin ei tarvita kuin muutama hassu sääntö.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>