Parin viikon päästä vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Silloin naisille ostetaan ruusuja tai suklaata.
On tärkeää ilahduttaa läheisiä ja rakkaita naisia pienin yllätyksin, mutta on myös tärkeää muistaa, miksi naistenpäivää vietetään. Tasa-arvo eri sukupuolten välillä on vaatinut ja vaatii edelleen työtä.
Kun puhutaan naisten aseman parantamisesta, usein kysytään, että entäs miehet. Mielestäni ei kuitenkaan pitäisi ajatella, että jonkin sukupuolen kokeman ongelman purkaminen olisi muilta pois.
Lähtökohtaisesti julkisilla aloilla työskentelevät naiset saavat heikompaa palkkaa kuin yksityisellä sektorilla työtä tekevät miehet. Toisaalta miehet ovat huonommassa asemassa esimerkiksi huoltajuuskiistoissa.
Naiset joutuvat synnyttämään, mutta miehet käyvät armeijan. Naiset eivät saa rikotuksi lasikattoja päästäkseen talouseliitin kärkipaikoille, mutta suurin osa syrjäytyneistä asunnottomista on miehiä.
Meillä kaikilla on ongelmia ja haasteita, joihin sukupuoli vaikuttaa yhtenä monista tekijöistä.
Sukupuolesta ja sen vaikutuksista erinäisiin ilmiöihin ei tulisi vaieta, sillä ongelmat eivät ratkea sillä, että lakataan puhumasta asioista niiden oikeilla nimillä.
Siksi on hyvä, että vietetään naistenpäivää ja muistellaan, millaisia vaiheita esimerkiksi suomalaiset naiset ovat lähihistoriassa kokeneet.
Naisten tilanne on parantunut huomattavasti viimeisen sadan vuoden aikana. Silti tasa-arvossa on tekemistä. Niin naisten kuin miestenkin osalta.
Usein kuulee puhuttavan naisen eurosta. Palkkaerot ovat ja pysyvät, mutta kun ilmiötä raapaisee pintaa syvemmältä, sukupuoli itsessään ei selitä kovinkaan suurta osaa eroista.
Sukupuolisyrjinnästä on kyse silloin jos samasta työstä maksetaan eri palkkaa naisille ja miehille. Ongelma on kuitenkin siinä, että suurin osa aloista on jakautunut joko nais- tai miesvaltaisiksi.
Sen vuoksi suurempi merkitys tasa-arvon kannalta on naisen euron laskemisen sijaan rohkaista esimerkiksi poikia lähtemään hoiva-alalle ja tyttöjä tekniikan pariin. Rajoittavat sukupuoliroolit tulisi unohtaa ja nuoria pitäisi rohkaista tekemään sitä, mitä he oikeasti haluavat.
Sukupuoliroolit eivät kuitenkaan ole aina pahasta. Jos leidejä huvittaa naistenpäivänä pukeutua mekkoon ja laittaa huulipunaa korostaakseen naiseuttaan, sekin on ihan ok.
Jokaisen tulisi saada ilmaista itseään juuri niin kuin haluaa. Joko sukupuoliroolien mukaan tai niiden vastaisesti.
Olkaa ylpeitä itsestänne ja omasta sukupuolestanne!