Uutiset Juha Kivinen

Suks’Eemin Siwakoinnin juhlahiihtoon sattui aurinkoinen huippukeli

Suks’Eemin Siwakoinnin 40-vuotisjuhlahiihto onnistui lopulta hienosti varapäivänä viime sunnuntaina huikaisevan aurinkoisessa säässä. Järjestäjät huokaisivat helpotuksesta, sillä pari lumisaderyöppyä pelastivat laturetken viime tipassa.

Suks’Eemin Siwakoinnin muurasjärveläiset talkookonkarit Jukka Jämsén ja Markku Mäkelä tosin miettivät, mahtaako 40 vuoden päästä enää olla laturetkeä, kun ilmastonmuutos etenee. Ehkä silloin järjestetäänkin Suks’Eemin hölkkä tai pyöräily.

Jukka Jämsén laski, että Suks’Eemin 40 vuoden aikana on vedetty 1 200 latukilometriä. Hiihtäjiä on ollut parhaimpina alkuvuosina noin 250, mutta joskus on jääty jopa alle kuudenkymmenen osanottajan.

40-vuotishiihto sai taas mukavasti väkeä liikkeelle. Ladulle lähti 148 hiihtäjää. Markku Mäkelä tuumasi, että voisihan sitä samalla talkootyöllä palvella vaikka viittäsataakin hiihtäjää, kun uraa joudutaan joka tapauksessa raivaamaan.

— Nyt voidaan laskea, että talkootyötä tehdään tunnin verran hiihtäjää kohden, Markku Mäkelä arvioi.

Pekka Heikkilä Alvajärveltä on ollut alusta asti vetämässä latuja. Hän muisteli kantaneensa sahaa olallaan hiihtäessään karsimaan puustoa latupohjalta alvajärveläisten osuudella Kohisevan laavulta Piilolan ylikäytävälle.

Alkuvuosina taukopaikkana kirkonkylän ja Alvajärven välillä oli Särkilahden tupa, mutta etappi siirrettiin myöhemmin Suks’Eemin eli suksimestari Eemil Paanasen kotitilalle Ruokolahteen, jossa on ollut pitkään myös Suks’Eemin suksimuseo. Ruokolahden isäntä Hannu Paananen muistuttaa, että museoon voi tuoda koko ajan lisää vanhoja suksia.

Yhden kerran heti toisena vuonna 1978 järjestettiin myös kilpahiihto Suks’Eemin Siwakoinnin yhteydessä. Varsinainen laturetki jouduttiin silloin siirtämään pari viikkoa myöhemmäksi Lahden MM-kisojen 50 kilometrin hiihdon takia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>