Uutiset Juha Kivinen

Metsiä vajaakäytöllä kuolinpesien takia

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi järjesti Pihtiputaalla ja Viitasaarella metsänomistajille kolmepäiväisen koulutuksen, jossa syvennyttiin eri tapoihin toteuttaa sukupolvenvaihdos. Kouluttajina olivat metsälakimies Tuomo Pesälä sekä Biotalouden perustat kuntoon -hankkeen projektipäällikkö Juha Leppänen. Sukupolvenvaihdoskoulutuksella halutaan turvata puunsaantia metsistä.

— Sukupolvenvaihdoksia ei ole tehty riittävästi ihmisten elinaikana. On päässyt muodostumaan hankalia yhteisomistuksia, kuolinpesiä ja muita, joissa metsän hyödyntäminen ei ole ihan niin tehokasta, Juha Leppänen kertoo.

Koulutuksella pyritään muun muassa vauhdittamaan kuolinpesien purkamista. Keski-Suomessa on noin 25 000 metsätilaa. Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston johtajan Juha S. Niemelän mukaan koko maan metsätiloista 10 prosenttia on kuolinpesien omistuksessa ja suhteen voisi olettaa olevan vähintäänkin samansuuntainen Keski-Suomessa.

— Mhy Keski-Suomen alueella metsätiloilla tehdään puukauppa keskimäärin noin joka neljäs vuosi. Viime vuonna alueellamme hakkuut olivat noin 78 prosenttia kestävästä hakkuumäärästä, joten hakkuiden lisäyksiin on vielä ihan hyvin mahdollisuuksia, Juha Leppänen selvittää.

Juha Leppänen sanoo kuolinpesän olevan omistusmuotona haastava.

— Jos yksikin on eri mieltä kuin muut, metsässä ei voi tehdä mitään. Perilliset voivat ajatella, etteivät he halua ruveta riitelemään keskenään, ja silloin tuntuu helpommalta olla tekemättä mitään. Selkeintä olisi tehdä heti alussa perinnönjako, jossa metsä tulee jonkun käsiin ja muu omaisuus jonkun muun käsiin. Parasta olisi kuitenkin, jos ratkaisut omaisuuden siirroista tehtäisiin jo elinaikana testamentissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>