Kannustan kaikkien puolueiden meppejä ja kansanedustajia vaikuttamaan EU:ssa Suomen metsienkäytön hyväksi.
Erityisesti kokoomuksen ja vihreiden haluaisin ymmärtävän, että tässä LULUcf-päätöksessä on kyse miljardiluokan asoista ja koko biotalouden mahdollistamisesta.
Metsien ilmastokohteluun haetaan järkevämpää mallia nyt alkaneella Viron puheenjohtajakaudella. Tavoite on malli, jossa Suomen metsien luonnontieteellinen hiilensidonta ei muutu laskennalliseksi päästölähteeksi.
EU:n ympäristövaliokunnassa voitti Raportööri Norbert Linsin (EPP) ehdotus jonka mukaan metsien käyttöä verrataan yksinomaan siihen, miten metsiä on viime vuosikymmenellä käytetty.
Esimerkiksi Ruotsi voisi hakata jatkossakin metsien kasvusta 80 prosenttia ilman seuraamuksia, mutta jos Suomi haluaisi nostaa metsäteollisuuden taantuman jälkeen hakkuitaan lähemmäs Ruotsia nykyisestä 65 prosentista, tulisi Suomen vähentää päästöjään vielä nykyistäkin enemmän tai ostaa metsänsä jo aikaa sitten hävittäneiden maiden nyt metsityksestään saamiaan yksiköitä.
Tämä ei oikeudenmukaista eikä huomioi metsien hoitoon liittyvää monien vuosikymmenten aikajännettä.
Ympäristövaliokunnan päätös perustuu malliin, jossa metsien käyttöä tulevaisuudessa verrataan vuosien 2000-2012 tasoon. Hakkuiden määrä oli taantuman vuoksi kyseisellä ajanjaksolla Suomessa nykytasoa pienempi.
Jos historiaa katsotaan riittävän pitkälle taakse, tulisi metsänsä hakanneiden Euroopan maiden vertailutasoksi aika, jolloin ne eivät olleet vielä metsiään hävittäneet.
Suomen metsien puumäärä on kasvanut 1960 luvun alun 1,5 miljardista kuutiosta 2,5 miljardiin kuutioon. (Luken uusin metsien inventointi). Meidän metsiemme kasvu on nyt historiallisen korkealla tasolla, mutta se ei jatku, ellei nuoria metsiä voi jatkossakin kannattavasti harventaa.
Kun valmistetaan pitkäikäisisiä tuotteita puusta tarvitaan tukkipuuta. Sitä ei synny ilman metsänhoitotyötä.
Ensiharvennusrästejä on 1 000 000 hehtaaria. Tästä riittää puuta niin uuden sukupolven tuotteisiin kuin selluksi ja energiaksi. Parempi käyttää puuta kestävästi kuin lahottaa se metsiin.
Anne Kalmari
Kansanedustaja
Maa- ja metsätalous-
valiokunnan pj.