Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Maailma muuttuu ja Elämäjärvi siinä mukana

Haaskan Esko ja Elämänpuu -näyttelyviikko oli mieleenjäävä tapahtuma, joka antoi kävijälle tilaa.

Se imaisi Mäntypirtiltä Haaskalle kävelleen väen osaksi Elämäjärven tätä päivää, rikasta perinnettä ja kesäistä luontoa. Ja mikä parasta, viikko toi yhteen ihmisiä, jotka eivät ole tavanneet toisiaan vuosiin tai vuosikymmeniin.

Haaska on osa minunkin lapsuuttani. Samoin Haaskan Esko. Nuoremmille tiedoksi, että Esko Kananen on ainoana pihtiputaalaisena Suomen Taideakatemiassa oppinsa saanut kuvanveistäjä. Hänen käsissään ovat syntyneet Pihtiputaan sankaripatsas, Tahkon patsas, Sallilan tyttö ja talouden pyörteissä hävinneen Pihtiputaan Säästöpankin komea Rahapuu.

Esko Kanasen pienoisveistokset kaunistavat koteja ja pronssisen vellikellon ääntä voi kuunnella Haaskan lisäksi ainakin Riihimäellä, Mäntylässä, Eerolassa ja Alvajärvellä Inkalassa. Eskolta tilattiin isoja töitä myös Pihtiputaan ulkopuolelle.

Esko Kanasen kotikylällä pääasiallisen tulon antoivat maa- ja metsä. Leipä oli usein lujassa, siitä kertonevat joidenkin tilojen nimet: Kitkerä, Katkera, Hankala ja Korpela. Mutta löytyy Nelostien Hujakon puolelta myös Toivola.

Kanssani suurinpiirtein samanikäisiä olivat Kujalan Sari, Notkon Mikko, Rajalan Heikki, Koivulan Merja, Puralan Arto ja Haaskan Elina.

Kaikkia ei kutsuttu talon nimellä. Kavereihini kuuluivat myös Albinin Antti ja Postin Seppo.

Jos lähdetään Nelostieltä Peninkiin päin, järven puolelta löytyvät Päivölä, Alatalo, Purala, Haaska, Lepola, Pajala ja Peltoniemi. Toisella puolella ovat Tuiskula, Koivula, Riihimäki, Mäntylä ja Mäntypirtti.

Lapsuuteni Mäntypirtin kulttuuritarjonnasta muistuu mieleeni Vimpelin Väinämöisen Eeli Kivisen laulu- ja kantelekonsertti ja sen huipennuksena esitetty Tippuu, tippuu, korvessa tippuu. Baskeripäinen Rinteen Matti Kananen oli niin otettu, että nousi penkiltään seisomaan, taputti käsiään ja huusi bravoo!

Nykyvälineillä kirkolta ajaa Elämäjärvelle kymmenessä minuutissa. Kolmen kaupan, huoltoaseman, keskiolutbaarin ja Postin palvelut ovat loppuneet ajat sitten, mutta Elämäjärvi ei ole taipunut kirkonkylällä tai kauempana työssä käyvien nukkumalähiöksi.

Kari Parkkonen, yksi kylän aktiiveista, laski yhteen tapahtumissa tänä vuonna käyneiden määrän. Viidentuhannen raja rikkoutuu, kun mukaan otetaan näyttelyviikko, Riihirock, Rajalan Riihen perhejuhlat, kesäteatteri, juhannusjuhlat, kuutamohiihto ja kalakisat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>