Uutiset Heikki Jämsén

Pihtiputaan Osuuspankki hakee tukea rajan takaa

Jos pankkien hallitusten tahto toteutuu, Pihtiputaan Osuuspankki ja Suomenselän Osuuspankki yhdistyvät. Keväästä asti valmistellun suunnitelman mukaan Pihtiputaan Osuuspankki sulautuu osaksi Suomenselän Osuuspankkia.

Yhdistymissuunnitelma on käsitelty pankkien hallintoneuvostoissa ja sulautumisasiakirjatkin on allekirjoitettu. Yhdistyminen ratkaistaan edustajistojen ylimääräisissä kokouksissaan 10. lokakuuta.

Pihtiputaan Osuuspankkia on yritetty sulauttaa aikaisemminkin osaksi isompia pankkeja. Hallintoneuvosto kaatoi 1980-1990-lukujen vaihteessa pankin liittymisen Keski-Suomen Osuuspankkiin.

Maaliskuussa 2011 jäsenistö äänesti nurin Pihtiputaan, Haapajärven ja Pyhäjärven osuuspankkien yhdistämisen.
Kolmas yhdistymissuunnitelma julkaistiin torstaina Haapajärvellä. Edustajistoille asiasta kerrottiin edellisenä iltana.

Toteutuessaan Pihtiputaan, Kinnulan, Kivijärven, Pyhäjärven, Haapajärven, Haapaveden ja Kärsämäen alueelle syntyy taseeltaan 720 miljoonan euron ja asiakasliiketoiminnaltaan 1,2 miljardin euron osuuspankki. Pankin omat varat olisivat 110 miljoonaa euroa ja vakavaraisuus 40 prosenttia. Asiakkaita pankilla olisi 34500, omistaja-asiakkaita 17800 ja työntekijöitä 60.

Hallitusten esitysten mukaan toimitusjohtajana jatkaisi pankin nykyinen johtaja Timo Suhonen. Hän toimisi myös Pihtiputaan Osuuspankin toimitusjohtajana siirtymäajan, joka syntyy nykyisen toimitusjohtajan Vesa Isosalon jäädessä eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Suomenselän Osuuspankin kotipaikka on Pyhäjärvi ja hallintokonttoripaikka Haapavesi. Jos suunnitelma hyväksytään, pankkien taseet yhdistyvät 1. huhtikuuta 2018.

Pihtiputaan Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Arto Puurunen kertoo, että yhdistymisestä on neuvoteltu Keski-Suomen Osuuspankin lisäksi Reisjärven Osuuspankin, Nilakan Seudun Osuuspankin ja Suomenselän Osuuspankin kanssa.

— Yhteistyö Suomenselän OP:n suuntaan on helpompaa etäisyyden vuoksi. Kyse on alueellisesta, Keski-Suomen Osuuspankkia selvästi pienemmästä pankista, joka turvaisi pankkipalvelut jatkossa myös Pihtiputaalla. Suomenselän suuntaan on myös jo yhteisiä palveluja, kuten kiinteistönvälitys- ja lakipalvelut, Arto Puurunen sanoo.

Yhdistymisellä haetaan vastausta siihen, miten näillä alueilla pärjätään koko pankkialaa ravistelevassa rajussa muutoksessa.

— Pihtipudas saa tässä ratkaisussa ison pankin tuen. Se sopii erittäin hyvin suunniteltuun kuvioon ja Suomenselän alueen toimintakulttuuriin: kukaan pitäjistä ei jyrää tai ole isännän asemassa, elinkeinorakenne on samanlainen ja ihmiset ovat samanlaisia, Suomenselän Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Veijo Manninen Pyhäjärveltä muotoilee.

Arto Puurunen korostaa, että yhdistymisen taustalla on alan muutos.

— Omistajille ja asiakkaille pitää pystyä tuottamaan kaikki palvelut kustannustehokkaasti ja laadultaan korkeatasoisesti. Nyt meillä ei ole kaikilta osin resursseja siihen. Ja kun osuuspankkiryhmässä kehitetään voimallisesti uusia palveluja, emme pysty olemaan siinä mukana ilman hyvää yhteistyökumppania, Puurunen perustelee.

Suomenselän Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Suhonen muistuttaa, että pankkiala on joutumassa ennen näkemättömän muutoksen kohteeksi.

— Ensi vuoden alusta asiakkaat pystyvät antamaan pankkitietonsa ja pankkiasiansa hoidettavaksi kenelle tahansa palvelun tarjoajalle. Vielä ei oikein osaa sanoa, mitä se tarkoittaa käytännössä.

— Uusi pankki pystyisi turvaamaan Pihtiputaalla paremmat palvelut, mutta myös yritysten ja maatalouden rahoituksen. Meillä on jo nyt vahva pankki, mutta se olisi fuusion toteutuessa vieläkin vahvempi, Suhonen sanoo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>