Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Itsenäistyminen on kaukana, mutta kuitenkin niin lähellä

Moni asia on muuttunut sadassa vuodessa Pihtiputaan ja Kinnulan kylissä ja kirkonkylissä, mutta vielä on jäljellä rakennuksia, jotka olivat pystyssä itsenäisyyden alussa.

Ikäänsä nähden ryhdikkäässä kunnossa palvelee seurakuntalaisia Pihtiputaan vuonna 1783 rakennettu kirkko. Sen suojissa ovat paikkakuntalaiset iloinneet ja surreet 234 vuoden ajan.

Elo itsenäistyvässä Suomessa ja sen maaseutupitäjissä oli aineellisesti vaatimatonta. Jyväskyläläinen Sorretun Voima kertoi maaliskuussa 1917, että Pihtiputaan kirkonkylässä ei saanut enää tulitikkuja ja sokeriakin vain neljänneskilon. Jauhot olivat loppuneet ja maitoa sai vain pappilan vuokraaja Juho Ruuskalta. Heiniä ei saanut mistään ja olkien hinnat olivat taivaissa.

Suomen sataan vuoteen mahtuu neljä sotaa. Vuonna 1867 rakennetun Kinnulan kirkon sankarihaudassa lepääviä kaatuneita muistettiin itsenäisyyspäivänä koskettavalla tavalla. Jokaisella haudalla seisoi kunniavartiossa kaatuneen kanssa saman ikäinen henkilö, nuorin vasta 17-vuotias. Kinnula menetti viime sodissa 86 asukastaan.
Näyttelijä Meryl Streep kiteytti hyvin Suomen suuren harppauksen YLE:lle lähettämässään onnitteluvideossa: ”Hyvää syntymäpäivää Suomi. En edes tiedä, mitä antaisin teille lahjaksi, koska mielestäni Suomella on kaikkea. Tehän olette maailman onnellisin kansa.”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>