Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Jokaista tarvitaan hyvinvoinnin rakentamisessa

Lapsistaan lämmöllä huolehtivat vanhemmat antavat jälkikasvulleen eväät, jotka helpottavat elämänhallintaa ja sopivalta tuntuvan paikan löytämistä kotona, koulussa, ihmissuhteissa, työelämässä ja vihdoin eläkeläisten kasvavassa joukossa.

Itsensä ja lähipiirinsä kanssa pärjäävällä kansalaisella on taito osallistua, huolehtia itsestään ja kantaa vastuuta lähimmistään. Ihminen, jonka perusturvallisuus on jotakuinkin kunnossa, kykenee luomaan omalla toiminnallaan hyvinvointia, tarjoamaan apua ja ehkäisemään syrjäytymistä.

Kunnat vastaavat jatkossakin asukkaidensa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Pihtiputaalla kunnanvaltuusto hyväksyi Hyvinvoiva puttaalainen -ohjelmansa joulun alla. Siinä hyvinvointia ja palvelutarvetta tarkastellaan ikäluokittain. Ohjelmaan on kirjattu toimet, jotka luovat hyvinvoinnin edellytyksiä, ylläpitävät sitä ja auttavat tasapainon palauttamisessa, jos yksilö tai yhteisö alkavat voida huonosti.

Suomesta on rakentunut palveluyhteiskunta, jota joutaisi joidenkin mielestä jo purkaa. Vuosi 2018 muistuttaa meitä tasan sadan vuoden takaisesta ajasta, jolloin kansa jakautui ja osapuolet nousivat asein toisiaan vastaan. Sotien jälkeen seurannut pitkä rauhankausi on nostanut Suomen monien hyvinvointitilastojen kärkimaaksi. Meillä ei ole varaa luopua saavutuksistamme.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>