Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Voittajalle luvassa kuuden vuoden määräaikaisuus

Osallistumisensa tänään alkaneisiin presidentinvaaleihin voi varmistaa käymällä äänestämässä ennakkoon.

Äänensä voi antaa missä tahansa virallisessa ennakkoäänestyspaikassa Suomessa tai ulkomailla. Kynnys kansalaisvelvollisuuden täyttämiseen on matala. Riittää kun äänestyspaikalle muistaa ottaa mukaan paperin, jolla voi todistaa henkilöllisyytensä.

Suomi kuuluu maihin, joissa jokaista äänioikeutettua kannustetaan äänestämään. Äänestäjien joukko on värikäs niin poliittisesti kuin etnisestikin. Vaalit.fi -sivustolla vaaleista ja äänestämisestä kerrotaan 22 kielellä.

Viime vaalien ratkaisukierroksella kinnulalaisista 63,5 prosenttia äänesti. Pihtiputaalaisista äänestämässä kävi vain 55,1 prosenttia. Toisella kierroksella mukana olivat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto. Niinistö valittiin presidentiksi 62,69 prosentin ääniosuudella. Tuoreista, yli 70 prosentin kannatuslukemista voi päätellä, että Niinistö on selvinnyt kansalaisten mielestä hyvin vaativasta tehtävästään.

Presidentin valinta käynnistää vaalirumban, joka jatkuu lokakuussa ensimmäisillä maakuntavaaleilla. Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat äänestävät marraskuussa seurakuntien valtuustoista. Vuoden päästä tähän aikaan lämmitellään jo eduskuntavaaleihin. Pian sen jälkeen on vuorossa europarlamentaarikkojen valinta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>