Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Kunhan sote ei sotkisi terveys- palveluja

Sain toissa sunnuntaina vatsanväänteitä.

Oksentelu alkoi illalla ja loppui vasta aamuyöllä. Maanantaina vatsa oli hellä eikä ruoka maistunut. Laskeuduin paastonaikaan nauttimalla kolme lusikallisella kaurapuuroa ja puoli lasillista vettä. Tiistai-iltana kipu paikallistui oikealle alavatsaan. Vilutti, joten mittasin kuumeen. Lämpöä oli ikäihmiselle riittävästi.

Ilta oli ehtinyt pitkälle, eikä lähipäivystykseen enää päässyt. Soitin keskussairaalaan. Sieltä vastattiin heti. Kerroin vaivat ja sain käskyn tulla välittömästi tarkastukseen.

Kun taksista ei ollut puhetta, ajoin Jyväskylään. Otettiin kokeita, kyseltiin lääkkeistä ja sairauksista. Päivystävä lääkäri tutki ja arveli oireiden viittaavan umpilisäkkeeseen. Lupasi keskustella asiasta kirurgin kanssa.

Aikaa kului, mutta jossain vaiheessa pääsin leikkaavan lääkärin huoneeseen. Minulla oli kuulemma klassiset tulehtuneen umpilisäkkeen oireet. Sain määräyksen jäädä sairaalaan. Hoitaja otti verikokeita ja aloitti atibioottilääkityksen.

Sain kaverikseni metallihäkkyrän, jonka kanssa kävelin vihdoin kolmelta aamuyöllä valmiiksi laitettuun huoneeseen. Heittäydyin mainetta niittäneen suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän käsiin. Nukutti yllättävän hyvin.

Aamulla edessä oli vatsan alueen tietokonekuvaus, jonka jälkeen tehtiin päätös jatkosta. Umpilisäke oli puhjennut, mutta sisältö pysynyt lääkärin mukaan ”pesässään”, joten leikkausta ei tehdä vielä. Tulehdus rauhoitetaan lääkkeillä ja umpilisäke napsaistaan keväämmällä pois.
— Kyllä sinä tästä paranet, lääkäri lupasi.

Menossa olevan sote-uudistuksen vuoksi terveydenhoitojärjestelmä on ison muutoksen edessä. Paljon kuulee sairauskertomuksia, joissa suunniteltu hoitopolku on mutkitellut. Omat kokemukseni Keski-Suomen keskussairaalan toiminnasta ovat hyvät. Ainoa miinus tuli päivystyksen osastosihteerin kotipuhelusta, jossa hän esitti miehelleen tyytymättömyytensä asioiden kulusta. Vaikka hän madalsi ääntään, potilaat kuulivat koko suomalaisen kirosanojen kirjon. Eikä se ole vähän.

Muutama päivä sitten brittilehti The Guardian aloitti myönteisten uutisten sarjan. Avausjutussaan se käsitteli Suomen muutosta köyhästä takapajulasta vauraaksi ja menestyneeksi maaksi. Hyvien suomalaiskehitelmien joukkoon oli kelpuutettu päivähoito, vanhempainvapaat ja ilmainen peruskoulutus, mutta myös terveyskeskukset. Päättäjät saavat olla tarkkana, että eivät pilaa hyvin toimivaa terveydenhoitoamme.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>