Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Soten mukana uusiksi menee myös Wiitaunioni

Viime viikkojen ja kuukausien vedonlyönnin suosittu kysymyspatteri on ollut, toteutuuko sote- ja maakuntauudistus vai kaatuuko koko massiivinen hanke suistaen samalla hallituksen nurin ja aiheuttaen uudet eduskuntavaalit.

Soten kannalta eletään kohtalokkaita päiviä. Eduskunta keskustelee sote-palvelujen yhdestä avainkohdasta, valinnanvapauslaista, tällä viikolla. Siitä voi olla varma, että keskustelussa riittää ääntä.

Uudistuksen koko lakipaketti on tarkoitus hyväksyä eduskunnassa kesäkuussa, jotta uudistus voisi tulla voimaan vuoden 2020 alussa. Jos paketti saa taakseen kansanedustajien enemmistön, kokonaisuuteen liittyvät maakuntavaalit pidetään lokakuun lopussa.

Jos uudistus toteutuu, julkisen hallinnon järjestämiseen osallistuu kolme tasoa: valtio, maakunta ja kunta. Kuntia kirpaisee eniten se, että jatkossa maakunnat järjestävät kaikki alueensa sosiaali- ja terveyspalvelut, mutta pitkä lista muitakin vastuita siirtyy kunnilta maakunnille.

Soten mukana uusiksi menee myös vuodesta 2005 vaihtelevalla menestyksellä toimineen Wiitaunionin perussopimus. Vaikka Pihtiputaan ja Viitasaaren yhteistyön mielekkyyttä on välillä epäilty ja koko unionista on haluttu eroon, sille ei löytyne järkevää vaihtoehtoa. Asioita on tehtävä yhdessä ihan jo siksi, että yksin emme pärjää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>