Uutiset Juha Kivinen

Verkkoyhtiön osakeanti läpi äänestyksessä

Kaksi äänestystä tarvittiin, ennen kuin Pihtiputaan kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan osallistumisen Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n osakeantiin. Kunta merkitsee 6 161 kappaletta yhtiön uusia osakkeita 161 110 euron merkintähintaan.

Kymmenen keskisuomalaisen kunnan omistama Keski-Suomen Verkkoholding Oy järjestää osakeannin, jotta yhtiö saadaan kannattavaksi, rahoitustilanne voidaan turvata ja yhtiö selviää lainoista sekä muista velvoitteista.

Tarvittaessa yhtiö järjestää loppuvuodesta vielä uuden osakeannin. Siihen liittyen valtuusto hyväksyi keskustan ponsiesityksen, jonka mukaan yhtiön pidemmän aikavälin toimintastrategioita käydään läpi ennen syksyllä mahdollisesti edessä olevaa lisäpääomitusta

Kunnanjohtaja Ari Kinnunen kertoi, että osakentia tarvitaan ennen kaikkea myytyjen laajakaistaliittymien rakentamiseen sekä uusien liittymien myymiseen ja rakentamiseen.

Verkkoyhtiön isona ongelmana on se, että sillä on edellisen osakeannin jälkeen saamatta 1,8 miljoonaa euroa osakaskuntien rahoituksesta valitusten ja muiden viivästysten vuoksi. Ari Kinnunen kertoi, että yhtiö on saanut käyttökatteensa plussalle, mutta poistot painavat tulosta reippaasti pakkaselle.

Kinnunen myönsi, ettei verkkoyhtiön toiminta ole vielä riittävällä tasolla. Se olisi kannattavaa vasta, kun laajakaistaliittymiä olisi yli 6 000, mutta liittymiä on rakennettu vasta noin 2 000 ja niiden lisäksi on myyty noin 1 000 liittymää.

Pihtiputaalla liittymiä on rakennettu 310 ja 125 liittymää odottaa rakentamista keskustan alueella. Markkinoinnissa on seuraavina kohteina etenkin taloyhtiöt.

Perussuomalaisten Marko Tiainen on pitkään vastustanut kunnan osallistumista verkkoyhtiön toimintaan, ja hän jätti nytkin ryhmänsä puolesta vastaesityksen.

Siinä esitettiin, että kunta irtaantuisi Keski-Suomen Verkkoholding Oy:stä ja Keski-Suomen Valokuituverkosta. Sen sijaan kunta perustaisi oman verkkoyhtiön, joka hoitaisi myös paikalliset tilatut liittymät toimintakuntoon. Kunta rahoittaisi lainantakausvelvoitteensa sijoitusvarallisuutta purkamalla sekä paikallisella liittymäasiakastulolla.

Toisen vastaesityksen teki Pihtiputaan Parhaaksi -valtuustoryhmä. Onni Nykänen esitti ryhmän puolesta, että esitetty määrä yhtiön osakkeita merkitään, mutta osakeantiin osallistumisen ehtona on kuitenkin, että kaikki osakaskunnat päättävät lähteä mukaan osakeantiin kukin omistussuhteidensa mukaisilla osuuksilla.

Kaksi kannatettua vastaesitystä pantiin ensin vastakkain äänestyksessä. Perusuomalaisten esitys voitti äänin 5-4. Perussuomalaisten Marko Tiaisen ja Jorma Kolehmaisen lisäksi esitystä kannattivat molemmat Vasemmistoliiton valtuutetut Tapio Saastamoinen ja Jarmo Ihalainen sekä SDP:n Karri Paananen.

Pihtiputaan Parhaaksi -ryhmän valtuutetut äänestivät oman esityksensä puolesta. 18 muuta valtuutettua äänestivät tyhjää. He olivat Karri Paanasta lukuunottamatta muut sosiaalidemokraatit, kaikki keskustalaiset sekä kokoomuksen valtuutettu Helka Lohtander.

Perussuomalaisten esitys meni äänestykseen kunnanhallituksen esitystä vastaan. Osakeantiin osallistumista kannattanut kunnanhallituksen esitys voitti äänin 19-6.

Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto ja Karri Paananen olivat edelleen Perussuomalaisten esityksen takana, mutta nyt mukaan liittyi myös Onni Nykänen.

Pihtiputaan Parhaaksi -ryhmän Tuomas Skantz siirtyi tässä vaiheessa kannattamaan kunnanhallituksen esitystä. Hänen ryhmätoverinsa Seppo Kahilainen ja Tauno Mattola äänestivät tyhjää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>