Uutiset Krista Herranen

Kela-kyytien uudistuksesta aiheutunut hankaluuksia

Heinäkuun alusta voimaan astuneen Kela-kyytien uudistuksen alkutaival ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla.

– Alku on ollut täynnä sotkua. Asiakkaat joutuvat jonottamaan taksia pitkiä aikoja ja hoitoja on jouduttu perumaan. Ei tämä ole mistään kotoisin, sairaanhoitaja Hélène Silvan-Halttunen harmitteli Pihtiputaan terveyskeskuksessa.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla kyytiä joutui pahimmillaan odottamaan jopa viisi tuntia. Joillekin taksia ei tullut ollenkaan, jolloin kyyti on pitänyt hankkia itse. Terveyskeskuksen työntekijöiden työaika saattaa myös ehtiä päättymään taksia odotellessa.

– Päivittäin tilaamme taksikyytejä potilaille. Meitä ei kuitenkaan ole informoitu tässä asiassa mitenkään, totesi sairaanhoitaja Juha Aunola.

Kysyttäessä mielipidettä, saadaanko uudistuksesta säästöjä julkiselle sektorille, vastaus on selkeä.

– No ei todellakaan!

Kinnulan terveyspalveluiden toimipaikanpäällikkö Aulikki Hautsalon mukaan asioiden hoitaminen on monimutkaistunut uudistuksen myötä.

– Taksien odotusajat venyvät ja on monenlaista selvitettävää. Ei tämä ainakaan mitään ole helpottanut, Hautsalo totesi.

Kinnulan tilannetta hankaloittaa vielä se, että kesällä julkista liikennettä ei ole saatavilla.

Pihtiputaan taksikopillakaan ei olla tyytyväisiä tilanteeseen.

– Aika paljon on ollut vaikeuksia. Osa asiakkaista ei ole saanut kyytiä ja puhelinkeskus on ruuhkainen, totesi taksiautoilija Saana Kumpulainen.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Kela-takseja oli Pihtiputaalla vain yksi, mutta toisella viikolla jo puolenkymmentä.

– Kyllä vanhassa oli vara parempi niin taksiyrittäjien kuin asiakkaidenkin osalta. Ainakin näin alkuvaiheessa ollaan tätä mieltä, kertoi taksiyrittäjä Teemu Tavaststjerna.

Ennen uudistusta Pihtiputaalla oli 16 Kelan välityksessä olevaa takseja, joten pudotus reilusti alle kymmeneen taksiin on hurja. Sopimuksen tekeminen PRO-Keskuksen kanssa ei kuitenkaan houkuttele.

– Varmasti taksit loppuvat jossain vaiheessa. Varsinkin paari- ja invatakseista on pulaa. Sopimuksen tekeminen ei kuitenkaan tunnu kannattavalta, sillä on panostettava uusiin laitteisiin ja mittareihin, pohtivat Tavaststjerna ja Kumpulainen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>