Pääkirjoitus Juha Kivinen

Sää ei kelpaa syyksi koulujen kesäloman siirtämiseen

Koululaiset ja opettajat ovat ottaneet monien muiden lailla avosylin vastaan tämän kesän suotuisat lomailuilmat. Matkailualalla on tuotu esille ajatus koulujen kesäloman siirtämisestä siten, että loma alkaisi vasta juhannukselta ja kestäisi elokuun loppuun.

Loma-aikoja haluttaisiin siirtää, jotta kotimaan kesämatkailukohteita voitaisiin pyörittää täydellä teholla vielä elokuussakin. Siten kyettäisiin ottamaan kunnolla vastaan myös Keski-Euroopasta tulevat lomalaiset. Sielläpäin elokuu on suosituin lomakuukausi.

Siirtämistä on perusteltu muun muassa sillä, että Suomen sää on viime vuosina ollut parhaimmillaan vasta loppukesästä ja kesäkuussa on ollut melko viileää. Tämäkin kesä on kuitenkin osoittanut, ettei säiden varaan voi laskea mitään. Oppilaat saivat hikoilla helteissä jo toukokuussa kolmen viikon ajan, ja ehtipä hellepäiviä olla myös kesäkuussa. Kukaan ei tiedä, riittääkö lämpöä enää elokuulle, kun nyt heinäkuussakin mittari hipoo kolmeakymmentä astetta.

Kouluväki ei ole ollut kovin innostunut matkailualan suunnitelmista, ja hyvä niin. Kouluissa on muistutettu, että kesälomalla halutaan nauttia ennen kaikkea valosta, ja sitä riittää kesäkuussa yötä myöten. Elokuussa illat alkavat jo pimentyä. Kevätlukukaudesta tulisi muutenkin liian pitkä ja juhannuksen odotus olisi oppilaille yhtä piinaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>