Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Markkinat toimivat kuin yhteiskunnan ilmapuntari

Pihtiputaan syysmarkkinat on pitkä ja hieno perinne.

Niitä on pidetty 1890-luvulta asti vuosittain paria poikkeusta lukuunottamatta. Vuodesta 1986 markkinaisäntänä toimineen Markku Niemelän mukaan lyhyt tauko löytyy 1920-luvulta, jolloin paikkakunnan nimismies kielsi markkinat kyllästyttyään valituksiin juopottelusta ja pahennusta herättäneestä menosta. Päätöksestä valitettiin. Markkinaperinne jatkui, kun selvisi, että niillä on lääninhallinnon lupa.

Markkinat ovat muutoksessa. Hevosystäväinseurassa etsitään Niemelälle jatkajaa. Aika on sellainen, ettei tuohonkaan vastuunkantajan paikkaan ole tungosta.

Markkinat on muutakin kuin kauppatapahtuma. Se toimii myös yhteiskunnallisena ilmapuntarina. Tuleva vaalisuma näkyi markkinoilla puolueiden telttoina ja viiden kansanedustajan jalkautumisena. Paikalle ilmaantui myös Kinnulasta näkyväksi vaikuttajaksi noussut Mauri Pekkarinen, jonka eduskuntatyö päättyy lähes neljäkymmentä vuotta kestäneen yhtäjaksoisen edustajakauden jälkeen. Yhtä paljon eduskuntapäiviä ovat keränneet Johannes Virolainen, Ilkka Kanerva ja Ben Zyskowicz.

Pekkarinen ei vielä kertonut, lähteekö hän ehdolle europarlamenttiin. Markkinoille osallistumisesta voi itse kukin tehdä omat johtopäätöksensä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>