Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Ilmastonmuutoksessa ei pidä jäädä tuleen makaamaan

Keksintöjen Viikon pääpuhuja, eläköitynyt avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja poikkesi jälleen kerran omalla virkistävällä tavallaan niistä tuomiopäivän pasuunoista, joiden mielestä maailman pelastamiseksi ei ole enää paljonkaan tehtävissä.

Synkkä viesti on mennyt perille, koska vain yksi neljästä suomalaisista ajattelee, että asiat voisivat olla tulevaisuudessa nykyistä paremmin.

Uudessa kirjassaan Maailmanloppu peruttu Esko Valtaoja kirjoittaa: ”Emme edelleenkään tiedä, minne me tai maailmankaikkeus matkaamme, mutta ei ole mitään syytä olla taittamatta taivalta iloisin mielin.”

Nyt huolta herättävien keskustelunaiheiden terävimpään kärkeen on noussut ilmastonmuutos. Sitä vauhditti sunnuntai 14. lokakuuta, jonka aikana myös pohjoisessa Keski-Suomessa koettiin lokakuun mittaushistorian korkeimmat lämpötilat. Ennätys 20,3 astetta mitattiin Viitasaarella.

Jopa presidentti Donald Trump on joutunut pyörtämään aikaisempia julistuksiaan ja arvioi nyt, että ilmastonmuutos ei olekaan huijausta. Trumpin lailla yhä useampi uskoo, että jotain outoa ilmastossa tapahtuu. Uusien jo keksittyjen innovaatioiden käyttöönottoa nopeuttamalla ja fossiilisten polttoaineiden tupruttelua rajaamalla kehitykseen voidaan vaikuttaa. Aika näyttää, riittävätkö keinot.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>