Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Mikroyritykset ovat talouden ja hyvinvoinnin mahtitekijä

Vuoden yrittäjiksi valittiin Pihtiputaalla lääkäripalvelu A & R Medics ja Kinnulassa fysioterapiaan keskittyvä Kuntonäppi.

Molemmat ovat alle kymmenen henkilön yrityksiä. Näitä niin sanottuja mikroyrityksiä on 93,3 prosenttia Suomen 283 500 yrityksestä. Palkitut yritykset kuuluvat kokoluokkaan, jonka menestyminen on äärimmäisen tärkeää koko maan työllisyydelle, taloudelle ja hyvinvoinnille.

Hallitus on ajanut muutoksia mikroyritysten irtisanomisperusteisiin. Hallituksen ajatus kulkee niin, että kun työntekijän irtisanomismenettelyä helpotetaan, yrittäjien kynnys uusien työntekijöiden palkkaamiseen alenee ja synnyttää samalla myönteisen kasvukierteen uusine työpaikkoineen.

Ammattiyhdistysliike ei ole suunnitelmia purematta niellyt, eikä hyväksy etenkään työntekijöiden oikeuksien rajaamista yrityksen kokoon. Siitä ollaan yhtä mieltä, että mikroyritysten työllistämiskynnystä on syytä alentaa, mutta sellaisten keinojen löytäminen on ollut vaikeaa, jotka kumpikin osapuoli voi hyväksyä kasvonsa säilyttäen.

Perjantaina osapuolet saivat aikaan ainakin välirauhan, kun hallitus luopui irtisanomisia koskeneesta kymmenen henkilön rajasta ja ay-liikkeen lakot loppuivat.

Pienten yritysten etu on, että kiistassa päästiin ratkaisuun, joka turvaa työrauhan, mutta säilyttää mikroyritykset houkuttelevina työpaikkoina. Niiden kannalta olisi tuhoisaa, jos syntyisi mielikuva, että työntekijän asema olisi niissä isompia yrityksiä turvattomampi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>