Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Matkailussa erottautuminen on oivalluksen takana

Pihtipudas tunnetaan Keihäskarnevaaleista tai Mummosta ja Lemi särästä ja perunasta.

Maan ainoa yhden ruokalajin ravintola tarjoaa pitkään puukaukalossa kypsennettyä suolalla maustettua lampaanlihaa perunapedillä. Yksinkertaisuus kantaa: syömässä käy tuhansia matkailijoita päätellen siitä, että lampaanlihaa kuluu vuodessa 30 000 kiloa ja perunaa useita tonneja. Lemin noin 3 000 asukasta eivät selviäisi urakasta yksin.

Keihäskarnevaalit on jo valmis tuote. Se tuo paikkakunnalle melkein viikoksi parisataa keihäskoululaista ja kesäiseksi sunnuntaipäiväksi vähän keihäänheittäjien tuloskunnosta ja kilpailuhalukkuudesta riippuen vajaasta tuhannesta tuhanteenviiteensataan katsojaa.

Pihtiputaan Mummokin tunnetaan. Työ Mummon hellävaraiseksi tuotteistamiseksi on aloitettu, mutta valmiiksi se ei toivottavasti koskaan tule, vaan Mummo-ilmiö elää ja uudistuu.

Kinnulassa omat ja vieraat kokoaa yhteen Kinnula-päivät ja sen yksi osa, saappaanheiton MM-kisat. Mökkivuokrauksessa Kinnulassa ollaan Pihtipudasta pitemmällä.

Koska luonto ei tarjoa meille ainutlaatuista erikoisuutta Kolin tai Vuokatin lailla, syy tulla ja pysähtyä tänne on keksittävä itse. Tarvitaan pari-kolme kokonaisuuden tiivistävää kärkeä, joita tuotteistamalla matkailusta saadaan vielä enemmän irti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>