Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Varautumisen tärkeyden huomaa poikkeusoloissa

Vähäluminen loppuvuosi vaihtui kerralla kunnon talveksi uudenvuodenpäivän kääntyessä iltaan.

Talvimyrsky iski toden teolla ja katkoi sähköt kymmeniltä Pihtiputaan ja Kinnulan talouksilta. Vielä keskiviikkoaamuna Pihtiputaalla oli Elenian tiedotteen mukaan nelisenkymmentä taloutta ilman sähköä. Kinnulassa virran palaamista odotettiin kahdessatoista taloudessa.

Yksi menneen vuoden puheenaiheista oli ilmastonmuutos, jonka yhtenä merkkinä pidetään sään ääri-ilmiöiden yleistymistä. Vuoden avausmyrskyn aikana mitattiin poikkeuksellisen voimakkaita tuulenpuuskia, joiden kaatamien puiden aiheuttamia vahinkoja korjataan vieläkin. Äärisäihin viitattiin usein myös vuoden 2018 ennätyskuuman ja kuivan kesän aikana. Sään poikkeuksellisuus muistetaan pitkään etenkin niissä kodeissa, joiden kaivot pitkä hellekausi kuivatti.

Maaseutukylillä on syytä miettiä, miten turvataan vedensaanti, selvitään sähkökatkoista ja päästään kirkolle, vaikka aurauskaluston tulo viipyisi.
Tienhoito on pääteitä lukuunottamatta pilkottu aliurakoitsijoille. Isojen sähköyhtiöiden omistajiksi ovat ujuttautuneet kansainväliset sijoittajat. Elenia on lähes täysin saksalaisten ja australialaisten käsissä. Kun intohimona on tuoton maksimointi, hinnat nousevat, mutta korjausajat pitenevät.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>