Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Maurilta ja Laurilta jää jaettavaksi iso potti ääniä

Kamppailu pääsystä eduskuntaan alkoi Keski-Suomessa hyvissä ajoin ennen vaaleja ja sen voi ennustaa keräävän uutta vauhtia hurrikaanin lailla ennen viikon päästä alkavaa ennakkoäänestystä ja huhtikuun 14. päivän varsinaista vaalipäivää.

Yksi syy ehdokkaiden aktiivisuuteen löytyy Pihtiputaalta ja Kinnulasta. Viime vaalien alla Pihtiputaalle kirjansa muuttanut ja Keski-Suomeen ehdolle asettunut Lauri Ihalainen nousi 10 354 äänellään maakunnan ääniharavaksi. Kannatusta olisi riittänyt, mutta hän jättäytyy eläkeläiseksi tehtyään ylittämättömän uran SAK:n pitkäaikaisimpana puheenjohtajana ja toimittuaan sen jälkeen kaksi kautta eduskunnassa. Ensimmäisen kauden Ihalainen uurasti Kataisen ja Stubbin hallitusten työministerinä.

Varapuhemiehenä eduskunnan jättävä Mauri Pekkarinen ehti kerätä 40 kansanedustajavuotensa aikana viidenneksi eniten ministeripäiviä, 4 438. Viime vaaleissa 9 170 ääntä saanut Pekkarinen keskittyy kevään aikana EU-vaaleihin, joissa vaalipiirinä on koko maa. Puhetilaisuuksien määrä on jo tällä hetkellä mykistyttävä.

Pelkästään Ihalaiselta ja Pekkariselta vapautuu melkein 20 000 ääntä. Kun mukaan lasketaan eduskunnan jättävän Susanna Huovisen äänimäärä, lähestytään 25 000 äänen rajaa. Ei ihme, jos ehdokkaiden sormet syyhyävät.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>