Lukijalta Lukijalta

Pääkirjoitus ihmetyttää

Pääkirjoitus on sanomalehden mielipidekirjoitus, joka ilmaiseen lehden kannan ajankohtaiseen aiheeseen.

Varsinkin vähäväkisillä alueilla, kuten Kinnulassa ja Pihtiputaalla, pääkirjoituksen tulisi luoda uskoa alueemme menestymiseen eikä menehtymiseen. Alueen menestyminen koskettaa suoraan myös paikallislehden menestymistä.

Edellisessä Kotiseudun Sanomien pääkirjoituksessa päätoimittaja Heikki Jämsén otti vahvasti kantaa Kinnulan kunnanjohtajatilanteeseen toteamalla, että eläkevirkaa haluavan ei kannata Kinnulan johtoon hakea.
Kirjoituksessaan Jämsén antoi myös änkyrän ja varsin omituisen kuvan kinnulalaisista valtuutetuista. Tämä ei anna hyvää kuvaa paikallislehden toiminnasta alueen kehittäjänä.

Muutenkaan pääkirjoitus ei ollut asiallinen eikä totuuden mukainen. Totuutta kirjoituksessa oli sen verran, että kirjoitus kaikista virheistään huolimatta oli pääkirjoitus.
Päätoimittaja Heikki Jämsén väittää kirjoituksessaan totuuden vastaisesti, että Vilho Kinnunen olisi ainoa Kinnulan kunnanjohtajista, joka olisi eläköitynyt virastaan. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Kauko-Pekka Moilanen jäi aikanaan suoraan virastaan eläkkeelle. Samoin Juha Urpilainen siirtyi virastaan suoraan eläkkeelle.

Päätoimittaja antaa myös kirjoituksessaan ymmärtää, että edelliset kunnanjohtajat olisi erotettu viroistaan. Totuus on tässäkin toisenlainen. Kauko-Pekka Moilasta ei suinkaan irtisanottu. Hän siirtyi vapaaherraksi mukava rahapotti taskussaan sovintosopimuksen kautta.

Juha Urpilaista kunnanvaltuusto puolestaan yritti kaksikin kertaa irtisanoa virastaan. Hallinto-oikeus kuitenkin kumosi molemmat irtisanomiset laittomina ja perusteettomina. Näyttöä ei löytynyt.

Urpilainen ja Kinnulan kunta sorvasivat lopulta molempia osapuolia tyydyttävän sovintosopimuksen ja Urpilainen irtisanoutui itse kohtuullinen rahapotti taskussaan jäädessään eläkkeelle.

Myös Pekka Kanervio irtisanoutui itse sovintosopimuksen ja kohtuullisen rahakorvauksen kautta. Päätoimittaja Heikki Jämsénin kirjoitus siitä, että eläkevirkaa tuleva kunnanjohtaja ei Kinnulassa saa, on tässä valossa vähintäänkin kummallinen.

Kinnulalaiset valtuutetut ovat kohdelleet kunnanjohtajiaan varsin asiallisesti ja rahallisesti jopa hyvinkin. Vaatimukset kunnanjohtajille ovat olleet kovia, niin kuin pienessä, olemassaolostaan kamppailevassa kunnassa tuleekin olla.

Ylilyöntejä on varmasti tapahtunut ajan saatossa puolin jos toisin. Missäpäin kiihkeässä kunnallispolitiikassa ei näin olisi käynyt? Asiat on kuitenkin pystytty Kinnulassa aina hyvässä hengessä edessäpäin sopimaan. Tervehtimään pystytään ja edelleen asioita hoitamaan yhteisesti.
Pekka Kanervio on myös ilmoittanut toistaiseksi jäävänsä Kinnulaan asumaan. Heikki Jämsén on tarkoituksellisesti tätäkin irtisanoutumista turhaan kirjoituksessaan dramatisoinut.

Haasteita tulevalle kunnanjohtajalle Kinnulassa riittää. Kinnulan taloudellinen ja toiminnallinen tilanne on kieltämättä haastava. Väestökehitys on huolestuttava. Terveystalon sopimus vaatii vielä keskusteluja ja hiomista. Jätevesiasioiden osalta päätökset ovat vielä mietinnässä. Vanhusten hoidossa ollaan uudessa tilanteessa ja tilanne vaatii tarkkaa harkintaa.

Kunnan johtamisjärjestelmä vaatii uudistamista. Lukion tilanne hakee vielä paikkaansa. Putkitehtaan tilanne on vaiheessa. Kyvykkäälle, toiminnalliselle ja haasteita pelkäämättömälle kunnanjohtajalle Kinnulasta löytyy vielä runsaasti kuokittavaa.

Kirvestä ei Kinnulassa ole vielä kaivoon heitetty, vaikka joskus kaivonpaikkaa ja kirvestä onkin jo yhdessä valmiiksi etsitty.

Juha Urpilainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>