Pääkirjoitus Heikki Jämsén

EU-vaaleissa pääsee äänestämään jo tänään

Europarlamentin vaalien ennakkoäänestys alkoi tänään keskiviikkona. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistaina 21. toukokuuta. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta. Vaalipäivänä saa äänestää vain äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassa.

Europarlamentin vaalit pidetään  Suomessa heti eduskuntavaalien jälkeen ennen kuin historiallisen jännittävien vaalien nostattama pöly on ehtinyt kunnolla laskeutua. Suomessa on perinteisesti äänestetty EU-vaaleissa laiskahkosti. Vaikka ajoitus koetteleekin äänestysintoa, vaaleille kannattaa uhrata hetki aikaa ja äänestää jo siksi, että iso osa Suomeakin koskevaa lainsäädäntöä syntyy europarlamentissa.

Englannin sisäpolitiikan kaaos paljastaa, kuinka ristiriitaisia tunteita EU ihmisissä ja jäsenmaissa tällä hetkellä herättää. Meillä EU:lla on vahva tuki. Kaksi kolmasosaa suomalaisista katsoo Suomen hyötyvän jäsenyydestä.

Silti EU herättää yllättäviä reaktioita. Se nähtiin sunnuntaiaamuna Sallilan puistossa, jossa vain yhden puolueen vaalimainos säästyi ilkivallalta. Muut revittiin alas. Paikallisten puolueaktiivien mukaan mainokset oli kiinnitetty niin hyvin, että kyse ei ollut tuulesta ja sateesta.  Vaalimainosten repimisestä aiotaan tehdä rikosilmoitus.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>