Uutiset Juha Kivinen

Pihtiputaan riistanhoitoyhdistys maakunnan kärkiluokkaa

Ehkä jopa kaikkien aikojen suurin yleisömäärä kerääntyi eläinten joulurauhan julistukseen, joka pidettiin tällä kertaa Pyssylän ampumaradalla Haapavuorella. Pihtiputaan riistanhoitoyhdistys on järjestänyt erämiesiltaa joulun alla 2000-luvun alusta asti.

Pihtiputaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajalla Kari Parkkosella oli iloista kerrottavaa yhdistyksen järjestämässä perinteisessä eläinten joulurauhan julistuksessa Pyssylän ampumaradalla.

– Riistanhoitoyhdistykset saavat valtiolta avustusta toiminnan järjestämiseen. Rahaa ei tule automaattisesti, vaan jokainen euro pitää hankkia toiminnoilla, jotka maa- ja metsätalousministeriö on pisteyttänyt. Keväällä arvioimme, että valtionosuutemme puolittuu, kun emme olleet omasta mielestämme paljon mitään tehneet, mutta silti se nousi kaksikymmentä prosenttia.

– Valtionosuutemme on Keski-Suomen suurimpia suhteutettuna yhdistyksen jäsenmäärään. Yhdistyksen järjestämät tapahtumat ja koulutukset ovat aivan kärkiluokkaa maakunnassa. Puheet riistanhoitoyhdistyksen konkurssista ovat siis ennenaikaisia, Kari Parkkonen veisteli.

Pihtiputaalla on kaadettu 77 prosenttia lupahirvistä. Kari Parkkosen mukaan lumitilanne näyttää siltä, ettei se siitä kovin paljon enää nousekaan.

– Hirviä tullaan kaatamaan vähemmän kuin viime vuonna ja suuntaus näyttää olevan alaspäin myös jatkossa. Pihtiputaalle saatiin 250 kaatolupaa. Toisena vuonna peräkkäin hirviä on jollakin alueella paljon ja vieressä ei yhtään. Ennen tuntui siltä, että hirviä oli tasaisen paljon tai vähän joka puolella, mutta nyt niitä on kasapäissä, Parkkonen kertoi.

Karhunmetsästys meni aivan nappiin toisena vuonna peräkkäin. Pihtiputaan, Kinnulan ja Viitasaaren alueelle saatiin kaksi karhunkaatolupaa ja molemmat käytettiin. Toinen karhuista kaatui Pihtiputaalla.

Ilveksiä ei ole saatu nyt kaadettua. Kari Parkkonen arvioi, että ilveskanta vähenee huomattavasti koko Keski-Suomessa. Ilvekset siirtyvät Päijänteen itäpuolelle, missä on korkeita mäkiä.

Metsäkauriita on jo maanvaivaksi asti Etelä-Suomessa ja kauriskolarit ovat yleistyneet myös Pihtiputaalla Nelostien varrella. Menneenä vuonna niitä kirjattiin peräti kaksitoista, kun hirvikolareita sattui vain viisi. Lisäksi auton alle jäi kaksi metsäpeuraa ja yksi valkohäntäpeura.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>