Päästä vedettyä (muokattu 5.1.2021) Krista Herranen

Keveämpi uusi vuosi

Vuosi 2021 on alkanut ja moni meistä on varmasti huojentunut. Karmea koronavuosi 2020 on takana.

Tartuntojen määrä on laskemaan päin ja rokotuksia on alettu antaa. Tulevasta emme voi kuitenkaan tietää. Suomestakin on löydetty 17 Britanniasta liikkeelle lähtenyttä muuntunutta koronavirustartuntaa, eikä voida tietää, millaisia vaikutuksia sillä on.

Jos olisin optimistinen, voisin kuitenkin toivoa, että olemme ohittaneet toisen aallon huipun ja kolmas jää loivemmaksi tai kokonaan välistä rokotteen ansiosta.

Myös sata vuotta sitten maailma kärsi viheliäisestä pandemiasta. Kesäkuussa 1918 Suomeen saapui silloisten globalisaatiota levittäneiden kulkuneuvojen, laivojen, mukana espanjantauti. Kesään loppuun mennessä tauti oli poissa, mutta syksyllä toinen aalto saapui entistä tappavampana. Taudista koettiin vielä kolmas ja neljäs aalto.

Myös sata vuotta sitten asetettiin rajoituksia, joiden tarkoituksena oli ehkäistä taudin leviämistä. Ihmisten tuli välttää suuria yleisötilaisuuksia, pestä käsiä huolellisesti sekä pysytellä kotona. Tuolloinkin kiisteltiin siitä, kenen tapahtumat saadaan järjestää ja mitkä pidot on peruttava.

On luonnehdittu, että espanjantauti levisi Euroopassa erityisen tehokkaasti toisen maailmansodan loppumisen juhlintojen yhteydessä. Isot ihmismassat kerääntyivät yhteen iloitsemaan pitkän sodan päättymistä, mutta loivat samalla toista tragediaa levittäessään tautia ympäri maanosaa.

Välillä tuntuu, että ihmiskunnan kohtalona on liukua ongelmasta toiseen. Kierimme syklissä, joka toistuu uudelleen ja uudelleen ja löydämme historiasta ennakkotapauksen kriisiin jos toiseenkin.

Nyt meidän pitäisi katkaista kierre. Ottaa tästä kriisistä opit talteen ja elää rauhallisemmin, pärjätä vähemmällä ja olla tyytyväinen siihen, mitä meillä on.

Kukapa meistä osasi vuosi sitten arvostaa sitä, että pääsi käymään konserteissa ja ystävien ja sukulaisten luona vapaasti sekä tekemään ruokaostokset ilman maskia.

Moni meille nykyään itsestään selvä asia voi olla tulevaisuudessa pelkkää kaukaista onnea, jos emme muuta suuntaamme. Koronatiedotuksen jalkoihin jäi esimerkiksi uutinen, jonka mukaan ihmisten tuottamaa tavaraa on enemmän kuin luontoa. Se on mittakaavaltaan niin valtava asia, ettei sitä pysty mitenkään hahmottamaan. Ainoa ajatus, joka nousee, on se, että tavaraa pitäisi vähentää ja paljon.

Hyvää on se, että kaaoksessa elää muutoksen mahdollisuus. Ja mikä olisikaan sopivampi hetki parempien elämäntapojen aloittamiselle kuin uusi vuosi. Ei kevennetä kiloja vaan tavaraa ympäriltämme. Sillä se tekee olon aidosti kevyemmäksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>