Teemu ja Heidi Teerimäki katsastavat melkein valmista robottinavettaansa Iopari Oy:n myyntijohtajan Tomi Hietasen (oik.) kanssa. Iopari rakensi navetan Teerimäen tilalle Liitonjoelle.
Pihtipudas on Keski-Suomen johtava maitopitäjä, joten navetan rakentaminen ei ole paikkakunnalla valtava uutinen, mutta ei toisaalta ihan jokapäiväinenkään asia. Pihtiputaalle on valmistunut kahden vuoden aikana yksi uusi navetta ja toiseen on tehty laajennus.
Aivan upouusi navetta on juuri valmistunut Liitonjoelle Teerimäen tilalle. Komea se onkin, vaikka isäntä Teemu Teerimäki naurahtaa, että heidän navettansa on pikkutekijä Pohjanmaan mittakaavassa.
Teemu ja Heidi Teerimäen 62 lehmää muuttavat tällä viikolla parsinavetasta robottinavetan ihmeelliseen maailmaan. Navetta rakennettiin kahden robotin valmiuteen, mutta käytössä on yksi robotti. Lehmäpaikkoja on 76 sekä omat tilat kahdelletoista vasikalle.
– Karjan määrää pystyisi kasvattamaankin, mutta ei voi, kun on Valion rajoitteet, Teemu Teerimäki tuumaa.
Vanha navetta oli rakennettu vuonna 1956 ja siihen oli tehty pari laajennusta, viimeksi vuonna 2003. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2011.
– Halusimme helpottaa omaa työtä. Eläkeikähän se pikkuhiljaa tulee, eikä sitä jaksa vanhassa navetassa kyykkiä. Ennen kaikkea tässä haettiin eläinten hyvinvointia. Täällä ne saavat olla irti ja itse päättää, mitä tekevät. Parsinavetasta eläimet eivät ole päässeet kuin kesällä pihalle.
Teemu naurahtaa kysymykseen, kuinka kannattavaa uuden navetan rakentaminen oli taloudellisesti.
– Entiset velat on tapettu pois, ja hullu kun on, niin otti uutta velkaa. Verottaja vie muuten kaikki loputkin. Ei sitä osaa oikein muutakaan tehdä. Kaikki on nyt valmiina ja pellotkin jo hankittu.
Teerimäen tilalla on peltoa vähän yli sata hehtaaria. 70 hehtaaria on nurmella. Lisäksi tilalla viljellään ohraa ja kauraa.
Heidi Teerimäki kertoo odottavansa robottinavettaa innokkaasti, mutta myös jännittävänsä kaikkea uutta, kun parsinavetassa on tottunut tekemään tietyllä tyylillä.
– Totta kai työ helpottuu, vaikka aluksi on varmasti raskasta ennen kuin kaikkeen tottuu. Nyt voi käyttää johonkin muuhun sen ajan, mikä on lypsyssä mennyt.
Teerimäen tilan navetan rakensi avaimet käteen -periaatteella kuopiolainen Iopari Oy. Yrityksen myyntijohtaja Tomi Hietanen kuvailee eroa parsi- ja robottinavetan välillä.
– Jos lasket omalle työlle palkan, kun olet lapion varressa tai kyykit istualtaan eläimen vieressä, niin se on iso penni siinä mielessä. Tässä se muuttaa radikaalisti muotoaan, kun toiminta on enemmän valvovaa. Toki ruoan jako ja eläinten hoitotoimenpiteet jäävät jäljelle, mutta aikaa vievin ja kuluttavin lypsyosuus jää pois.
– Isäntäväelle on suunnattoman suuri harppaus, kun aamu- ja iltalypsystä päästään automatisoituun lypsyjärjestelmään, jossa robotti hoitaa lypsyn ja isäntäväki tarkkailee lypsysuorituksen sujumista ja saa ajankohtaista tietoa maidon laadusta ja eläinten terveystiedoista.