Uutiset Juha Kivinen

Löytänän vanhimman talon uusi elämä

Anne Aurasmaa, Bart Dijckmans, Laura Matikainen ja Melia-tytär Löytänänmäen kesästä nauttimassa.

Pihtiputaan eteläisimmässä kolkassa Löytänällä lähellä Viitasaaren rajaa sijaitsee kylän vanhin talo, Löytänänmäki. Elias Argillanderin perustama noin 240-vuotias tila on herännyt uuteen eloon viime vuosina, kun filosofian tohtori Anne Aurasmaa muutti sukunsa maille eläkepäivilleen ja alkoi kunnostaa paikkoja sisarensa Outi Aurasmaan kanssa.

Löytänänmäen tilan 1780-luvulla rakennetusta päärakennuksesta paloi puolet yli sata vuotta sitten ja se purettiin. Viereen 170 vuotta sitten rakennettu talo on ollut sen jälkeen päärakennuksena.

Anne Aurasmaa on tehnyt paljon kiinnostavia löytöjä kaivaessaan maata puutarhan rakennustöissä. Töitä onkin riittänyt 80 vuotta hoitamattomana olleessa pihassa.

Maasta on löytynyt muun muassa muinainen kaitataltta, 1700-luvun keramiikkaa tilan perustamisajalta, ruukun ja lautasen palasia sekä iso patahaukka. Museaalisesti kiinnostavimpana Anne Aurasmaa pitää valumuottiviritelmää, jossa kiveen on kaiverrettu pyöreä kuvio tarkasti ja pienipiirteisesti.

Löytänänmäen tilan kunnostustöissä on ollut kesäisin auttamassa Outi Aurasmaan tytär, Antwerpenissä asuva Laura Matikainen belgialaisen miehensä Bart Dijckmansin ja Melia-tyttärensä kanssa.

Laura Matikainen on lomaillut koko ikänsä Löytänänmäessä. Koronaviruksen varjostamina kahtena kesänä hän on viettänyt perheineen Löytänällä kolmisen kuukautta kerrallaan.

– Suomessa on ollut suhteellisen hyvä koronatilanne verrattuna Belgiaan, joten siirsimme viime kesänä aina vähän uudestaan lentolippuja.

– Kotona joutuisimme olemaan pienessä kaupunkiasunnossa. Korona-aikana kaupungissa oleminen ei ole kovin miellyttävää, koska kaikki edut ovat poissa, miksi haluat asua kaupungissa. Täällä on ollut vapaampaa ja helpompaa pienen lapsenkin kanssa, Laura Matikainen kertoo.

Laura Matikainen tulee perimään Löytänänmäen talon ja on jo nyt siinä osakkaana. Hänestä tulee tilan omistaja samasta suvusta jo noin kymmenennessä polvessa.

– En ehkä näe, että välttämättä muuttaisin tänne pysyvästi. Mutta kesät ja luonto ovat tosi upeita.

Laura Matikainen on syntynyt ja asunut parikymppiseksi asti Kouvolassa, kunnes muutti Helsinkiin opiskelemaan ja tekemään töitä. Hän on valmistunut  graafiseksi suunnittelijaksi Aalto-yliopistosta. 

Laura Matikainen meni Antwerpeniin yliopiston opiskelijavaihdon kautta. Miehensä hän tapasi seitsemän vuotta sitten. Melia-tytär on saanut arvokasta kielipääomaa, sillä hän osaa suomen ja flaamin lisäksi englantia, koska vanhemmat puhuvat sitä keskenään. 

Kolmen vuoden ajan Laura Matikainen on tehnyt animoituja musiikkivideoita ja lyhyempiä klippejä, sekä välillä mainosvideoita. Suurin osa musiikkivideoista päätyy YouTubeen tai muihin alustoihin, mutta niitä on myös paljon sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Instagramissa nimellä @laurainka.

Laura Matikaisella on ollut asiakkaita muun muassa Yhdysvalloissa, Englannissa, Belgiassa ja nyt myös Suomessa. Hän on tehnyt videoita Sony Music Finlandille ja auttanut esimerkiksi uuden popmusiikkia laulavan artistin la hakan artisti-imagon luomisessa.

Videoissaan Laura Matikainen käyttää usein kollaasitekniikkaa. Hän saattaa leikata vanhojen lehtien kuvia, joista tekijänoikeudet ovat vanhentuneet, maalata tai käyttää tekstuureja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>