Uutiset Juha Kivinen

Noin 30 prosenttia ei usko jaksavansa eläkkeelle asti

Kouluterveyskysely paljasti huonoa mielialaa ja masennusta.

Kansallinen terveys-, hyvinvointi- ja palvelututkimus FinSote kertoo Wiitaunionin asukkaiden olevan pääosin onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä. 82 prosenttia ilmoittaa olevansa tyytyväisiä ihmissuhteisiinsa, mutta yksinäisyys vaivaa seitsemää prosenttia.

Asukkaat viihtyvät kotiseudullaan. Haittapuolista nousivat esille etenkin huonot liikenneyhteydet sekä jalkakäytävien liukkaus.

Pihtiputaalaisten ja viitasaarelaisten terveystilanteesta tutkimus paljasti enemmän huolia. Aika moni kokee terveytensä keskitasoiseksi tai huonoksi.

Noin puolella on jokin pitkäaikaissairaus ja noin 30 prosenttia arvioi työkykynsä niin paljon heikentyneeksi, etteivät he usko jaksavansa työskennellä vanhuuseläkeikään asti.

Asukkaista 63 prosenttia on ylipainoisia ja 24 prosenttia lihavia. Vapaa-ajan liikuntaa ei harrasta 25 prosenttia ja useita tunteja viikossa liikkuu vain 12 prosenttia kuntalaisista. Alkoholia ilmoitti käyttävänsä liikaa 27 prosenttia vastaajista.

Luottamus sosiaali- ja terveyspalvelujen oikeudenmukaisuuteen osoittautui suureksi.

Pihtiputaan ja Viitasaaren kouluterveyskyselyssä nousi esille huolestuttavia ilmiöitä. Molemmissa kunnissa todettiin isoa kasvua 4.-5.-luokkalaisten mielialaan liittyvissä ongelmissa. Elämään erittäin tyytyväisten osuus oli laskenut edelliseen kyselyyn verrattuna erityisesti tyttöjen vastauksissa.

8.-9.-luokkalaisista pihtiputaalaisista 36 prosenttia on ollut huolissaan mielialastaan kuluneen vuoden aikana. Vähintään kaksi viikkoa kestäneitä masennusoireita oli 21 prosentilla oppilaista. 27 prosenttia ilmoitti, että heillä on vaikeuksia päästä uneen vähintään kerran viikossa.

Häiritsevää seksuaalista ehdottelua oli kokenut 26 prosenttia ja fyysistä uhkaa 12 prosenttia yläkoululaisista. 22 prosenttia kertoi, että omalta paikkakunnalta on helppoa hankkia huumeita.

Ilahduttavaa oli, että raittiiden 8.-9.-luokkalaisten osuus oli kasvanut selvästi. Nyt heitä oli Pihtiputaalla 54 vastaajista.

Huolia oli myös lukiolaisilla. 48 prosenttia Pihtiputaan lukion opiskelijoista kertoi olleensa huolissaan mielialastaan vuoden aikana ja 21 prosenttia ilmoitti kärsineensä vähintään kahden viikon pituisesta masennusoireilusta. 41 prosentilla oli vaikeuksia päästä uneen vähintään kerran viikossa.

Häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua oli kokenut 25 prosenttia ja fyysistä uhkaa 14 prosenttia lukiolaisista.

25 prosenttia lukiolaisista tiesi, että Pihtiputaalta on helppoa hankkia huumeita. Raittiiden opiskelijoiden määrä oli nousussa myös lukion puolella. Raittiita oli 46 prosenttia lukiolaisista.

Viitasaarella Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa opiskelevilla nuorilla ei ollut yhtä paljon mielialaoireita kuin peruskoulussa ja lukiossa.

25 prosenttia sanoi olleensa huolissaan mielialastaan ja 20 prosenttia oli kokenut vähintään kahden viikon pituisia masennusoireiluja. 37 prosenttia koki terveytensä keskikertaiseksi tai huonoksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>