Urheilu, Uutiset (muokattu 27.1.2022) Juha Kivinen

Työvoimapula poistui uuden eläinlääkäriaseman ansiosta

Eläinlääkärit Kiia Aniranta (vas.) ja Anu Back uutuuttaan kiiltävällä eläinlääkäriasemalla Pihtiputaan Putaanportilla.

Pihtiputaan, Kinnulan ja Viitasaaren eläinlääkäreiden työtilat yhdistettiin pari kuukautta sitten valmistuneelle eläinlääkäriasemalle Pihtiputaalle. Sillä oli heti suuri merkitys alueen eläinlääkäritilanteelle.

– Nyt meitä on tarpeeksi. Tilanne näytti hirveältä vielä kuukausi tai kaksi sitten, mutta yhtä äkkiä asiat loksahtivat kohdalleen. Varmaan parantuneet työolot auttoivat. Kandikyselyjä on tullut paljon enemmän ja kesäksi ollaankin saamassa kandeja sijaisiksi, eläinlääkäri Kiia Aniranta kertoo.

Aniranta tietää sanan kiirineen eläinlääkärikunnan keskuudessa, että Pihtiputaalle on saatu nykyaikaiset tilat.

– Sijaisetkin tulevat paljon mieluummin sijaistamaan, kun on inhimilliset tilat, eikä olla sellaisessa hirveässä loukussa, mikä oli Pihtiputaan aiempi vastaanotto.

Uudella eläinlääkäriasemalla tilaa riittää runsaasti ja ennen kaikkea eri toiminnoille on eri tilat.

– Nyt on kaksi vastaanottohuonetta potilaille, eikä niissä tehdä välinehuoltoa. Leikkaussalikäytössä on erillinen puhdas tila, jolloin hygieniataso saadaan pidettyä paljon parempana, kun samassa huoneessa ei tehdä perähuuhteluita koirille.

– Sosiaalitilat ovat erilliset, joten eläinlääkärin ei enää tarvitse pestä astioita samassa altaassa, missä käytetään pissanäytteitä ja syöpää aiheuttavia värjäysaineita. Veri- ja pissanäytteille on erillinen laboratorio. Olemme saaneet myös vetokaapin, eli enää ei tarvitse hengittää väriaineita, joissa tiedetään olevan karsinogeenejä, Kiia Aniranta selvittää.

Pihtiputaan kunnanhallitus päätti, että röntgenin hankinta eläinlääkäriasemalle otetaan käsittelyyn vuoden 2023 talousarvion suunnittelussa. Pihtiputaan Parhaaksi -valtuustoryhmä oli jättänyt asiasta valtuustoaloitteen. Eläinlääkärien mielestä röntgenlaitetta ei kuitenkaan tarvita, koska laite ei ratkaise mitään. 

– Meillä ei ole valmiuksia korjata murtumia eikä ole hoitohenkilökuntaakaan. Eläinlääkäri ei rupea yksin ottamaan säteilyannosta, kun ei ole avustajaa. Koetapa ottaa sätkivästä koirasta kuvaa, eikä kuvaa ole hyvä ottaa sitten enää uusiksi, Kiia Aniranta huomauttaa.

Aniranta korostaa, että röntgenkuvien tulkitseminen on oma erikoisosaamisalansa.

– Kunnaneläinlääkäri tarjoaa peruseläinlääkäripalveluja. Sitä voi verrata ihmisten terveyskeskuslääkäriin. Kasvuhäiriön tai nivelrikon arvioiminen röntgenkuvista on ortopedistä osaamista.

Eläinlääkärien työaika jakautuu suunnilleen puoliksi tuotantoeläimiin ja pieneläimiin. Kunnaneläinlääkärit eivät hoida läheskään kaikkia nautatiloja, koska myös yksityinen eläinlääkäri tekee nautaterveydenhoitoa Pihtiputaalla.

– Täällä oli pitkään eläinlääkäripulaa ja joka viikko oli eri ihminen, joten oli täysin ymmärrettävää, että se turhautti asiakkaita. Tuotantoeläinpuolella tapahtui paljon sitä, että siirryttiin yksityisten nauta-praktikkojen asiakkaiksi, jotta taattiin säännöllisyyttä tarvitseva terveydenhuolto ja oli mukavaa, kun sama ihminen hoiti pitkässä juoksussa tilan asioita.

– Nyt tilanne on kuitenkin paljon parempi. ja toivoisimmekin, että tuottajat löytäisivät takaisin palvelujemme piiriin, Kiia Aniranta viestittää.

Eläinlääkärit saa nyt paremmin kiinni myös kiireettömissä asioissa ja niitä ehditään hoitamaan enemmän, kun työntekijöitä on tarpeeksi.

Puhelinpäivystysaika on arkisin kello 8-9.30, mutta kiireellisissä tapauksissa voi soittaa senkin jälkeen kello 16:een saakka. Aina ei voi taata, että eläinlääkäri ehtii vastaamaan silloin puhelimeen, mutta vastaajaan voi jättää viestin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>