Kinnula, Uutiset (muokattu 2.11.2022) Hanna Kankaanpää

Kinnulan Lions Clubin tavoitteena hankkia kipupumppu kunnan asukkaiden käyttöön

Kinnulan Lions Clubilla on tavoitteena ostaa kuntalaisten käyttöön kannettava monikäyttöinen infuusiopumppu, eli kansankielisesti kipupumppu. 

Kipulääkettä annostelevaa kipupumppua voidaan käyttää monien eri sairauksien kivunhallintaan, mutta erityisen tarpeellinen se on syöpää sairastavien loppuvaiheen hoidossa. Kipupumpulla voidaan mahdollistaa kotona pärjääminen pidempään, tai joskus jopa loppuun asti. 

Ajatus kipupumpun hankinnasta tuli ikääntyneiden palveluiden parissa työskentelevältä sairaanhoitajalta, Johanna Muhoselta. 

– Olen työssäni nähnyt kollegoiden kanssa, että se olisi varsinkin kotihoidon tueksi erittäin tärkeä hankinta. Meillä on jo ollut tilanteita, joissa kipupumpulle olisi ollut valtava tarve, mutta sellaista ei ole ollut saatavilla, Muhonen kertoo. 

Keskussairaalan lainalaitteita on käytettävissä rajallinen määrä, ja siksi Muhonen kokee, että Kinnulassa olisi hyvä olla oma, vain kuntalaisten käytössä oleva laite. Muhonen otti yhteyttä Kinnulan Lions Clubin Olli Linnaan, joka otti heti asian selvitettäväkseen. 

– Näimme heti asian tarpeellisuuden. Näitä laitteita on hankittu myös muissa Lions Clubeissa, joten tietoa siitäkin järjestelystä oli hyvin saatavissa. Hankin meille myös keräysluvan, Olli Linna toteaa.

Kipupumpun ja siihen liittyvän asiakaspainikkeen kokonaiskustannus on 4800 euroa. Arne Ritari -säätiö on jo myöntänyt laitteen hankintaan 1900 euron avustuksen, joka maksetaan jälkikäteen kuitteja vastaan. 

Lions Clubin edustajat Olli Linna ja Manu Hulkko kertovat, että jouluun mennessä on tavoitteena kerätä koko summa laitteen hankintaan. Laitteen käyttöön vaadittu koulutus järjestetään keskussairaalan ja laitetoimittajan puolesta.

Lahjoitus osoitetaan Kinnulan kunnalle. Tarvikkeet, lääkkeet ja huollot hoituvat keskussairaalan kautta. 

– Etukäteen on varmistettu, että se on nimenomaisesti Kinnulan kuntalaisten käytössä myös jatkossa. Pumpun sijoituspaikka olisi mahdollisesti kotihoidossa, Johanna Muhonen kertoo.

Linna kertoo, että keräys hoidetaan perinteiseen tapaan ovelta ovelle. 

– Lähestymme yksityisiä ja yrityksiä henkilökohtaisesti, ja kaikki kerääjät ovat tuttuja kyläläisiä. Emme kysele tilinumeroita tai tunnuksia, ja lahjoittaminen on tietenkin vapaaehtoista. Olemme kuitenkin kokeneet tämän asian tärkeäksi, hän kertoo.

Aikataulu keräykselle on tiukka, sillä laite halutaan saada hankituksi ennen vuodenvaihdetta ja hyvinvointialueelle siirtymistä.