Musiikki, Pihtipudas, Seurakunta Juha Kivinen

Runebergin elämää ja virsirunoutta Sallilassa

Pihtiputaan seurakunta järjestää ensi viikon tiistaina 7. helmikuuta kello 18 Seurakuntakeskus Sallilassa tilaisuuden, jossa kerrotaan Johan Ludvig Runebergin elämästä ja lauletaan hänen virsiään. Tilaisuuden järjestävät diakonissa Maarit Vesterinen ja kanttori Janne Peltokorpi.

Johan Ludvig Runebergia (1804-1877) pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Hänen tunnetuimpia teoksiaan on ”Vänrikki Stoolin tarinat”, ja hän on muun muassa kirjoittanut kansallislaulumme sanat.

Runeberg oli myös merkittävä virsirunoilija. Suomenkielisessä virsikirjassamme on seitsemäntoista virttä Runebergin koottujen teosten kaikkiaan 62 virsirunosta. Lisäksi Runebergin kädenjälki näkyy virsien kääntäjänä ja uudistajana.

Runeberg on runoilijana hyvin lyyrinen ja eepillinen. Hänen virsissään on vahvaa kerronnallisuutta, kohti käyvää suoraa sanomaa ja kauniita kielikuvia.

Ehkä rakkaimpia Runebergin virsiä ovat lastenvirsi ”Mä silmät luon ylös taivaaseen” (virsi 490) ja isänmaan virsi ”Sun kätes Herra voimakkaan” (virsi 577).