Uutiset Heikki Jämsén

Irtautuminen hankaloituu joutenoloajan pidentyessä

Yhteiskunnan odotukset täyttyvät, kun nuori suorittaa peruskoulunsa, siirtyy kipuilematta toiselle asteelle joko ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Odotuksiin vastataan, kun ammattikoulu tai yliopisto johtavat nopeaan työllistymiseen.

Läheskään kaikkien koulutus- ja urapolku ei suju näin mutkattomasti. Ongelmat kasaantuvat, jos peruskoulu sujuu kehnosti ja jatko-opiskelupaikka jää löytymättä. Kotinurkkiin jääminen on tulevaisuuden kannalta vaarallinen vaihtoehto. Joutenolon pidentyessä siitä irtautuminen vaikeutuu.

Kunnissa on tartuttu vaihtelevalla tarmolla ja menestyksellä syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten tilanteen parantamiseen.

Pihtiputaalla runsaan vuoden toiminut Tempo-hanke keskittyy etsimään keinoja elämänhallintaan ja väyliä työ- tai opiskelupaikan löytämiseen.

Uusia ideoita työhön haettiin pääsiäisen alla valtuustosalissa, jonne Tempo kutsui vieraita Hankasalmelta.

Vähän yli 5000 asukkaan Hankasalmella toimii Välitän 2 -hanke, joka etsii yhteistyössä eri toimijoiden, myös vapaaehtoisjärjestöjen, kanssa väliinputoajanuoria ja -aikuisia, ja koettaa saada heidät vaikka puolipakolla mukaan pienryhmätoimintaan, jolla tuetaan työllistymistä ja jatko-opiskeluja.

Yksi toimintamuoto on nuorten ryhmä, jossa keskitytään kolmen kuukauden ajan kuntouttavaan työtoimintaan.
Ensimmäinen kuuden nuoren ryhmä aloitti viime syksynä. Nyt toimitaan kahdeksan nuoren kanssa. Heistä yksi on jo saanut töitä.

— Huhtikuussa alkavat samassa muodossa toteutettavat aikuisten miesten ja naisten ryhmät, ryhmien vetäjä Pia Karhu kertoi.

Liian monella on heikot valmiudet selviytyä arjen hallinnasta, puhumattakaan opiskelusta tai työstä.

— Sosiaaliset taidot ovat heikot, eikä arjen pyörittämisestä, ajan hallinnasta tai taloudenpidosta ole tietoakaan.

— Kotoa on ehkä saatu joitakin valmiuksia, mutta heikosti valmiuksia siihen, mitä järjestäytyneessä yhteiskunnassa pärjääminen edellyttää, hankasalmelaiset toivat terveisiä.

— Jo se on vaikeaa, että herätään aamulla ja tehdään tulevan päivän aikana sovitut asiat, hankkeen asiantuntijana toimiva Tiina Honkonen sanoi.

Hankasalmella ideoita tilanteen korjaamiseksi miettivät yhdessä etsivän nuorisotyön väki, kunnan nuorisotyöntekijä, sosiaalitoimen ja mielenterveystoimen väki sekä seurakunta.
Pihtiputaalla yhteistyötä on rakenneltu mm. Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Plokin ja paikallisten yritysten kanssa.

Pihtiputaalla toimivan Viitaseudun Kumppanuuden projektipäällikölle Raija Pekkariselle Hankasalmen vierailusta jäi käteen se, että yhteistyötä on tiivistettävä, verkostoja pitää luoda ja on oltava taho, joka pitää niitä yllä. Se voi olla yli 13 vuotta toiminut Kumppanuus yhdessä kunnan ja TE-hallinnon kanssa.

— Puhetta on paljon, mutta nyt pitää ryhtyä tekemään jotain huonossa työmarkkina-asemassa olevien ihmisten eteen, Pekkarinen sanoo.

Kumppanuus on itse merkittävä työllistäjä. Palkkatuella, työkokeilun ja työtoiminnan kautta työssä on kolmisenkymmentä henkilöä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>