Uutiset Juha Kivinen

Hakelämpö syrjäytti öljyn Muurasjärven koululla ja Harjulinnassa

Muurasjärven koulun mäellä päästiin kuukausi sitten eroon vanhanaikaisesta öljylämmityksestä, kun Muurasjärven Lämpö Oy:n lämpökontti alkoi puskea täydellä teholla hakelämpöä koululle, Harjulinnaan ja paloasemalle. Lapualaisen Ala-Talkkarin toimittamassa kontissa on tehoa 220 kilowattia.

Lokakuussa perustettuun lämpöyhtiöön lähti kuusi osakasta. Viisi heistä on paikallisia isäntiä ja kuudentena mukaan saatiin PRM-Briketöinti Oy. Lämpölaitos maksoi 150 000 euroa, josta kehittämisyhtiö Witas takasi 20 prosentin rahoitusosuuden. Ely-keskukselta tuli 15 prosentin energia-avustus. Lämpölaitoksen asikkaina ovat Pihtiputaan kunta sekä Harjulinnan omistava Muurasjärven Urheilutalosäätiö.

Teppo Jämsén pitää osakkaaksi ryhtymisen riskejä kohtuullisen pieninä.

— Totta kai meillä kaikilla osakkailla on kylän etu mielessä. Tuotto-odotus ei ole niin suuri, että sen takia olisi kannattanut lähteä mukaan. Kannattavuus on sellaista, ettei tämä olisi isoja sijoittajia kiinnostanut. Mutta kun yritystoiminnasta puhutaan, jossakin vaiheessa tavoitteena on saada tämä niin kannattavaksi, että saamme pois sijoittamamme rahat.

Jämsén korostaa, että alkoi olla jo kiire päästä eroon pohjavesialueella sijaitsevasta koulun maanalaisesta öljysäiliöstä, joka on vuodelta 1968. Kunnalla ei ollut varaa sijoittaa laitokseen, mutta se lähti mielellään asiakkaaksi. Kunta säästi huomattavasti, kun se ei joutunut uusimaan öljylaitteistoa ja laitoksen ylläpitokin on yhtiön vastuulla.

Muurasjärven Lämpö Oy hankkii hakkeensa pihtiputaalaiselta KS Laatuenergia Oy:ltä. Yhtiön kanssa on tehty kolmen vuoden sopimus. Myöhemmin myös osakkailla itsellään on tarvittaessa mahdollisuus tuottaa haketta laitokseen omista metsistään.

— Lähtökohtana oli, että niin paljon pyöritetään paikallisesti kuin se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista, Teppo Jämsén sanoo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>