Uutiset Krista Kajuutti

Mutkan Pirjo vaalii juuriaan

Uudeksi Kesäkinnuseksi on valittu professori Pirjo Lahdenperä Ruotsista. Kesäkinnusen julkistaminen tapahtui viime lauantaina Nasevapäivän yhteydessä.

66-vuotias Lahdenperä toimii Ruotsissa Eskilstunan Mälardalenin yliopistossa kansainvälisen pedagogiikan professorina. Hän on Ruotsin ensimmäinen kyseisen professuurin saanut henkilö.

Kinnulassa Lahdenperä tunnetaan paremmin Mutkan akan tyttönä Muholasta eli Mutkan Pirjona. Kinnulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Anitta Hakkarainen perustelee Lahdenperän valintaa ylistävin sanoin.

— Pirjo on lähtöisin Muholasta, vaatimattomista oloista. Uurastusten ja opintojen myötä hän on ansioitunut maailmalla. Hän puhuu aina lämpimästi juuristaan, niiden kantavasta voimasta sekä erilaisten kulttuurien kohtaamisesta. Tiedän, että Pirjo on lisäksi taitava esiintyjä, tiivistää Hakkarainen.

Lahdenperä itse oli hyvin otettu saamastaan tunnustuksesta ja puhui lämmöllä Kinnulasta.

— Omat juuret ja ylpeys Kinnulasta, Muholasta ja Muholan Murtajista ovat minulle hyvin tärkeitä. Niillä on aina ollut suuri merkitys minun elämässä ja sydämessä. Juuret ja niiden arvo ovat ihmiselle voimavara, kuvailee Lahdenperä kiitollisena.

Kesäkinnusen valintaan sovellettiin tänä vuonna neljää eri arviointikriteeriä, joihin liittyi muun muassa valitun henkilön omaleimaisuus sekä aktiivinen osallistuminen kunnan tapahtumiin. Lisäksi henkilö tuo positiivisella tavalla esille Kinnulaa toimintaympäristössään ja omaa paikalliset juuret. 

Keskikoulun jälkeen Lahdenperä suuntasi suorittamaan ylioppilastutkintoa Tampereelle. Sitten olikin aika matkata Ruotsiin seikkailuja etsimään.

— Lähdin Viking-laivalla Ruotsiin. Satuinpa sieltä laivalta sitten löytämään ruotsalaisen viikingin. Ja niille teille tuli jäätyä. Ensin opiskelin Ruotsissa psykologiksi ja sen jälkeen jatkoin opintoja, minkä myötä olen Ruotsin ensimmäinen kulttuurien välisen kasvatustieteen professori. Kyllä siinä sai istua. Ei professoriksi pääse noin vaan, nauraa Lahdenperä.

Hänen akateeminen meriittilistansa onkin varsin mittava. Lahdenperä on pohjoismaiden johtava tutkija monikulttuurisessa johtajuudessa ja julkaissut aiheesta useita teoksia, joista uusin ilmestyy elokuussa.

Vaikka Lahdenperä on asunut Ruotsissa jo kymmeniä vuosia, ei armasta kotiseutua silti pysty unohtamaan. Eikä Lahdenperä haluakaan unohtaa, hän on pitänyt kiinni suomen kielestä kaikki nämä vuodet ja vieraillut Kinnulassa säännöllisesti.

— Kinnulan metsissä tuntee todella, että täältä olen kotoisin. Täällä ovat minun hajut, minun maut. Mutkan akalta opin, että ikinä ei saa antaa periksi. Toisekseen ihmisiä ei tule arvioida heidän ulkomuodon tai esimerkiksi taustan perusteella. Kaikki ihmiset ovat erilaisia ja kaikilla on oma arvo, pohtii Lahdenperä viisaasti.

Eskilstunaan muuttaessa Lahdenperälle oli tärkeää, että paikkakunnalla näkyvät hänen juurensa.

— Siellä asuu paljon entisiä kinnulalaisia, joita tavata vaikka torilla. Se tuntuu niin mukavalta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>