Lukijalta Lukijalta

Venäjän viennin tyrehtyminen ja huono sää laski maatilojen kannattavuuden veitsenterälle

Keski-Suomen maatalouden liikevaihto pienenee tänä vuonna noin 23 miljoonaa euroa vuoden 2013 tasoon verrattuna.

Yksin EU:n ja Venäjän väliset pakotteet ovat sotkeneet markkinoita ja hankaloittaneet olennaisesti elintarvikevientiä.

Hintojen halpuutus on vain lisännyt ahdinkoa. MTK Keski-Suomesta kerrotaan, että tuottajahinnoilla laskettuna menetys nousee maakunnassa noin 13 miljoonaan euroon.

Säälle ei kukaan voi mitään, silti kasvukauden sää vaikuttaa merkittävästi maataloustuottajien toimeentuloon.
Kylvökausi kesti heinäkuulle asti, sateita riitti ja kasvukausi jäi kolme viikkoa vajaaksi tavanomaisesta. Se ei tiedä hyvää sadonkorjuulle.

Keski-Suomen pohjoisosa on yksi pahimpia märkyydestä, sadon laadusta ja peltojen kantavuuden heikentymisestä kärsineitä vahinkoalueita.

Maatilojen kassakriisi ja viljelijöiden jaksaminen puhutti Tarja ja Antero Jaatisen tilalla Toivakassa. Paikalla yhä pahenevaa tilannetta ruotimassa olivat Jaatisten ja nuoren hankasalmelaisen viljelijän, Tuomas Pietiläisen lisäksi koko MTK Keski-Suomen johto.

Maatalousyrittäjien mielestä Suomessa luodaan kaiken aikaa omatekoista kilpailuhaittaa yritystoiminnalle.
Esimerkiksi rypsiä viljellään vain meillä eikä tuiki tärkeää peittausainetta saa käyttää, koska sen väitetään aiheuttavan mehiläiskuolemia. Se ei maakunnan hunajantuottajien mukaan pidä paikkaansa.

Lannoitteiden kierrättäminen ei onnistu vaikka se on juuri ollut tavoitteena, koska lantaa ei saa levittää peltoon.
Jaatiset haluaisivat tehdä sukupolvenvaihdoksen. Heidän poikansa Lauri ja puolisonsa Juulia harkitsevat ottavansa ohjat käsiinsä lihanautoja kasvattavalla sukutilalla.
Kannattavuuden heikkeneminen kuitenkin hidastaa lopullista päätöstä. Velkaa olisi otettava roimasti.

— Saksassa sukupolvenvaihdokset tehdään niin, että tila vain siirtyy jatkajalle eikä vasta-alkaja joudu heti velkavankeuteen, Antero Jaatinen sanoo.

Nyt tarvitaan ripeitä poliittisia päätöksiä maatalouden kannattavuuden ja suomalaisen ruuantuotannon turvaamiseksi.
Korkotukilainat ja valtiontakaukset investoineiden tilojen maksuvalmiuden parantamiseksi odottavat toteutumista.

Satovahinkokorvauksiin odotetaan rahoitusta eikä kansallisen tuen 3,7 miljoonan euron leikkaus vuodelle 2016 ainakaan helpota ahdinkoa. Erityisen tärkeää olisi nyt tukien maksatuksen aikaistaminen, huomauttaa MTK.

— Miten maatilaa voi hoitaa kuten yritystä, jos viljelijät eivät edes tiedä, milloin maksatukset pannaan toimeen, puuskahti Tuomas Pietiläinen.

Hän kuten moni muu on joutunut tekemään töitä käytännössä palkatta koska tilan maksuvalmius on pakko yrittää säilyttää. Velkaa investointeihin on jouduttu ottamaan paljon niin että lopettaminen on mahdotonta.

Aila Paloniemi
kansanedustaja (kesk.)
Jyväskylä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>