Ajelin ruokatunnille polkupyörällä ja pysähdyin juttelemaan vanhan kaverini kanssa.
Hän kysyi, onko Peningin koulu vielä kunnan omistuksessa. Kun utelin, miten niin, mies tuumasi, että pitäisi hakea kotoa leka ja käydä hajottamassa rakennus, ettei sitä oteta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.
Juttuhetki loppui sillä kertaa lyhyeen. Sanoin lähteväni syömään, ennen kuin ruokahalu menee.
Pakolaiset ovat ohittaneet sään yleisimpänä keskustelunaiheena. Pakolaisista on jokaisella kanta, paitsi poliitikoilla. Heiltä jos keneltä se pitäisi löytyä hyvin perusteltuna.
Viikko sitten pakolaisasia nousi yli 2 300 jäsentä keränneen Pihtiputaan Facebook-sivuston puheenaiheeksi, kun kunnanvaltuutettu Seppo Kahilainen ihmetteli, miksei asiasta keskustella ja halusi tietää, mitä mieltä pakolaisista ollaan.
Tiistaihin mennessä kommentteja on tullut 140. Yksi kannanottajista totesi, että niin sitten menivät Pihtipudas-sivutkin pilalle.
Tuli mieleen edesmennyt herrasmies Georg Thomé, joka yksissä takavuosien itsenäisyyspäivän juhlissa kehui Kotiseudun Sanomia ruotsinvoittoisella aksentillaan:
— Se on perhanan hyvä lehti. Siinä ei ole puhuttu sanaakaan aidsista.
Tuohon aikaan aidsista varoiteltiin kaikkialla muualla paitsi paikallislehdessä ja somessa. Somea ei ollut vielä keksitty.
Toisin kuin Viitasaari-sivustolla, pihtiputaalaisten jo hiipunut keskustelu pysyi tyynehkönä. Viitasaarella pulinaketju oli mennyt kuulemma niin mahdottomaksi, että se oli jouduttu poistamaan.
Arabikevään kansannousujen jälkeinen aika ja ääri-islamilaisen Isis-järjestön säälimätön terrori ovat tuottaneet epävakaita valtioita ja niiden miljoonille ihmisille paljon surua ja murhetta. Pahin tilanne on Syyriassa, jossa taistellaan monen poliittista ja uskonnollista valtaa havittelevan porukan kesken.
Syyria on 18 miljoonan asukkaan maa. Sisällissodassa on kuollut 220 000 ihmistä, maan sisäisiä pakolaisia on kahdeksan miljoonaa ja rajojen ulkopuolelle on lähtenyt etsimään turvallisempia oloja neljä miljoonaa syyrialaista.
SPR:n mukaan Syyrian sekasortoisen tilanteen vuoksi 12 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä apua.
Suomalaisia pidetään rauhallisina ihmisinä, jotka osaavat asennoitua hankaliinkin asioihin järkevästi.
Pakolaiskeskusteluun liittyvät ylilyönnit paljastavat, että meiltäkin löytyy pimeä kohta, jota sohaisemalla menee maltti ja katoaa järki.
Pahimman pönssityksen hellitettyä on hyvä miettiä miten voi auttaa.