Lukijalta Lukijalta

Päätöksenteko vaatii tietoa, ei tunnetta

Kenties maailman tunnetuimman sanakirjan, Oxfordin sanakirjan, toimitus valitsi vuoden 2016 sanaksi adjektiivin totuudenjälkeinen.

Totuudenjälkeinen viittaa tilanteeseen, jossa puolueettomat faktat muuttuvat merkityksettömiksi. Yleiseen mielipiteeseen vaikutetaan vetoamalla tunteisiin, totuus unohtaen.

Suuressa maailmassa erityisesti Donald Trumpin vaalivoitto ja Britannian Brexit-äänestys ovat tuoneet sanan trenditietoisten huulille.

Valitettavasti totuudenjälkeinen politiikka vaikuttaa nostavan päätään, joskin pienemmässä mittakaavassa, myös pohjoisessa Keski-Suomessa.

Kinnulan kunnanjohtajan virasta eronneen Juha Urpilaisen kirjoitus aurinkoenergiasta on mielestäni hyvä esimerkki ilmiöstä.

Urpilainen pyrkii vaikuttamaan lukijaan auktoriteetteihin viittaamalla. Niin hyvältä kuin osa tutkimustuloksista kuulostaakin, on useiden argumenttien relevanttius kuitenkin valitettavan kyseenalaista.

Esimerkiksi Urpilainen viittaa tutkimukseen, jonka mukaan aurinkoenergia on Suomessa yhtä tehokasta kuin Saksassa, eli tuottaisi noin 1 000 Kvh/m2/vuosi. Tämä pitää paikkaansa Etelä-Suomen ja länsirannikon osalta, mutta esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan pohjoisessa Keski-Suomessa jäädään kuitenkin selvästi alle 900 Kvh/m2/vuosi.

Outo on myös Urpilaisen väite ”varmasta seitsemän prosentin vuotuisesta tuotosta”. LUT:n tutkimuksen mukaan kuitenkin ”koulurakennuksissa päästään aurinkosähköinvestoinneissa JOPA seitsemän prosentin tuottoon.” Tämä ei kuitenkaan missään tapauksessa tarkoita varmaa tuottoa, vaan on riippuvainen useista muuttuvista elementeistä, kuten vaihtelevista sääolosuhteista, lainsäädännöstä tai korkotason kehityksestä.

Urpilaisen mainitsema ”lyhyehkö takaisinmaksuaika” on käytännössä noin kymmenen vuotta, minä aikana useat tekijät voivat muuttaa investoinnin kannattavuutta.
Tuoreet ajatukset ovat elinehto pienten kuntien kehittämiselle. Esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntäminen saattaa olla myös taloudellisesti kannattava ekoteko.

Yleisesti ottaen on kuitenkin vaarallista, että suuriakin investointipäätöksiä perustellaan vääristetyllä tai huonosti ymmärretyllä tiedolla.

Totuudenjälkeinen politiikka korostaa myös paikallismedian tärkeyttä. Journalististen ohjeiden 10. kohta velvoittaa tarkistamaan tiedot mahdollisimman hyvin myös silloin, kun ne on aiemmin julkaistu. Joskus suuruudenhullutkin ideat osoittautuvat lähemmässä tarkastelussa käyttämiskelpoisiksi, mutta usein totuus on tarua tylsempää.

Ex-paikkakuntalainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>