Päästä vedettyä Juha Kivinen

Kiva vai kova koulu?

Pari viikkoa sitten kuului Facebookissa supinaa. Putaanvirran koulun pihassa seisoo Ylen auto. Mitä se siellä tekee?

Pian joku oppilaista paljasti, että ne tekevät juttua koululla esiintyneestä seksuaalisesta häirinnästä. Samaan aikaan somessa levisi myös muita asiasta huolestuneita ketjuja ja syyllisiäkin rupesi löytymään, vaikka ei sentään nimeltä mainiten.

Ylen auton vierailun tulokset nähtiin A-studiossa. Rehtori Markku Piippo ja kolme yläkoulun oppilasta puhuivat tyynen rauhallisesti. Häirintää oli esiintynyt, mutta asioihin oli puututtu niin oppilaiden kanssa kuin vanhempainilloissakin.

Yle kävi Putaanvirran koululla, koska koulun seksuaalista väkivaltaa koskevat tulokset olivat huolestuttavia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyssä.

Luvut olivat selvästi maan keskiarvon yläpuolella. Putaanvirran koulun 8. ja 9. luokkien oppilaista 14 prosenttia ilmoitti kokeneensa seksuaalista väkivaltaa ja lukion 1. ja 2. luokkien oppilaista 9,4 prosenttia vastasi samoin.

Koko maan keskiarvo oli yläkoulun puolella 6,7 ja lukiossa 6,2 prosenttia.

Putaanvirran koulun mediahässäkkää seuratessa tuli taas mieleen, kuinka mahtava on television voima.

Tein vuosi sitten Kotiseudun Sanomiin jutun samasta asiasta, mutta siitä ei tullut minkäänlaista palautetta. Ei yhtään puhelua, ei ihmettelyä somessa, ei mitään. A-studion juttu tuntui tulleen monelle täytenä yllätyksenä.

Kotsarin jutun aiheena oli Putaanvirran koululla tehty jokavuotinen Kiva koulu -kysely, jonka tulokset olivat hyvin samansuuntaisia kuin Thl:n kyselyssä, eli melkoinen shokki pihtiputaalaisille. Rehtori Piippo otti itse yhteyttä lehteemme ja halusi häirintäongelman kuntalaisten tietoon. Tämä tuotiin esille myös A-studiossa.

Putaanvirran koulun toiminta näyttäytyi lopulta hyvässä valossa, vaikka ensin näytti pahalta. Asiaan oli kuitenkin puututtu. Toivottavasti kähminnät, tuhmien kuvien puhelinringit ja muut törkeilyt on oikeasti saatu kuriin.

Kinnulakin sai muuten osansa Thl:n kyselyssä. Siellä luvut olivat myös keskitasoa pahemmat eli 10,5 prosenttia yläkoululla vastanneista oli kokenut seksuaalista väkivaltaa vuoden aikana. Rehtori Päivi Mäkelä on ilmoittanut, että asiaan puututaan ilman muuta.

A-studiossa kyseltiin myös erästä opettajaa koskeneiden syytteiden perään. Kyse on kai liian armeijamaisesta kurinpidosta eikä seksuaalisesta häirinnästä, mutta sellainen on myös kitkettävä heti pois koulusta.

Karjumalla hoidettu opetus ja oppilaan sulkeminen tunnin ajaksi oven taakse arestiin eivät ole enää tätä päivää, kuten ei sekään, että toiset opettajat joutuvat tulemaan kollegan oppitunnille vahtimaan, että homma sujuisi asiallisesti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>