Uutiset Juha Kivinen

Anne Kalmari taas ykkönen Pihtiputaalla ja Kinnulassa

Keskusta menetti eduskuntavaaleissa kahdeksantoista edustajanpaikkaa, mutta Pihtiputaalla ja Kinnulassa vaalien ylivoimainen ääniharava löytyi yhä keskustan riveistä. Hän on kivijärveläinen Anne Kalmari, joka oli ykkönen Pihtiputaalla ja Kinnulassa myös edellisissä eduskuntavaaleissa.

Anne Kalmari sai Pihtiputaalla 535 ääntä ja Kinnulassa 302. Kalmarin äänisaalis 8 190 oli toiseksi paras koko Keski-Suomessa. Maakunnan ääniharava oli SDP:n Riitta Mäkinen, joka sai 8 912 ääntä.

Toiseksi eniten ääniä Pihtiputaalla ja Kinnulassa haali Perussuomalaisten viitasaarelainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, joka uusi myös helposti paikkansa. Hakkaraisen kakkossija oli Pihtiputaalla selvä, sillä hän sai 237 ääntä, kun SDP:n Tuomas Kurttila jäi kolmanneksi 143 äänellä. Kurttila jäi vaaleissa varamieheksi.

Kinnulassa oli täpärämpää, sillä Hakkarainen voitti keskustan Eino Nissisen äänin 114-107. Myös Nissinen jäi varalle.

Keskustan tuntuva vaalitappio näkyi myös Pihtiputaan ja Kinnulan äänimäärissä. Keskusta menetti Pihtiputaalla 188 ääntä (-4 %) ja Kinnulassa 157 (-9,6 %). Vielä pahempi tappio lankesi SDP:lle Pihtiputaalla, jossa puolueen äänistä katosi peräti 300 (-11 %). Tulos on yllättävä, sillä SDP nousi eduskunnan suurimmaksi puolueeksi 40 kansanedustajalla, tosin vain yhden paikan erolla Perussuomalaisiin. Kinnulassa demarit pitivät asemansa.

Vaalivoittajaksi nousi koko maan tapaan Perussuomalaiset, joka kasvatti Hakkaraisen imussa äänisaalistaan Pihtiputaalla 106:lla (+6,6 %) ja Kinnulassa 31:llä (+4,9 %).

Pihtiputaalta oli tällä kertaa vain yksi kansanedustajaehdokas, työtön suuhygienisti ja homeopaatti Marjo Paananen, joka oli ehdolla Paavo Väyrysen perustaman Seitsemän tähden liikkeen listoilla sitoutumattomana.

Marjo Paanasen äänisaalis jäi 75:een, joka oli kuitenkin toiseksi paras tulos Tähtiliikkeen yhdeksän keskisuomalaisen ehdokkaan joukossa. Pihtiputaalla Paanasta kannatti seitsemäntoista äänestäjää. Kinnulasta hän ei saanut yhtään ääntä.

Marjo Paananen ei ole kovin suuresti pettynyt äänimääräänsä. Hän sanoo odottaneensa vaalitulosta realistisesti, mutta tarkkaa äänimäärää oli hänen mielestään vaikeaa arvailla etukäteen.

– Vaalikampanjanikin oli realistinen, sillä en laittanut yhtään maksullista vaalimainosta. Tein sellaisen kampajan kuin resurssini antoivat myöten. Tämä oli minulle uusi ja erilainen kokemus. Pääsin tutustumaan moneen mukavaan ihmiseen ja eriyisen mukavaa oli, että pääsin tuomaan esille omaa luontaishoitoajatteluani ja medikalisaation vastustamista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>